ПРАЗНУВАМЕ ТОДОРОВ ДЕН

Horses 3

Божидар и Тодор черпят за имен ден, организират се кушии

Днес отбелязваме Тодоровден или т.нар. Конски Великден. По традиция празникът се пада винаги в събота – Тодорова събота, на първата седмица от Великия пост. На този празник обикновено се организират надбягвания с коне – кушии. Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон, който се почита от векове.

Тодоров ден е един от първите пролетни празници и в народните представи е свързан с плодородието. Вярва се, че светецът отива със своя кон при господ, за да го моли за лято и добра реколта за стопаните.

Народното поверие гласи, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. По изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. На този ден празнуват и младите невести. Според обичая до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се и обреди за здраве и плодовитост на младоженките.

Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. След това хвърлят водата на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им.

Днес празнуват всички, които носят имената Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божана, Дарина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *