ПРАЗНИК НА ЧЕРНО МОРЕ

MOre

На 31 октомври 2016 г. Черно море отбелязва своя 20-и Международен ден

През 1996 г. бе подписан Стратегически план за Черно море. Планът гарантира по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи черноморското крайбрежие. Усилията са насочени към опазването на уникалната природна система Черно море.

Черно море е сравнително „младо“ – преди около 8 000 години е било сладководно езеро, разказват от ведомството. То е близо два пъти по-малко солено от Световния океан – в 1 литър повърхностна черноморска вода се съдържат средно около 17 грама соли, а в 1 литър океанска – средно 35 грама.

Черно море се подхранва от над 2 млн. кв. километра водосборен басейн, около една трета от площта на континентална Европа. Всяка година в него се вливат около 350 куб. км речни води от територията на над 20 държави от Европа и Мала Азия. Максималната дълбочина на Черно море е 2212 метра. Северозападната му част е по-плитка и в нея се вливат големите реки Дунав, Днепър, Днестър, Дон и Буг. Свързва се със Световния океан чрез 35-метров естествен канал Босфор.

От МОСВ изтъкват, че българското правителство полага целенасочени усилия в тези посоки като по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ са инвестирани близо 350 млн. лева в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по цялото крайбрежие. Със средства от новата ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в „Златни пясъци“, с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.

Откритият наскоро във Варна Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона също ще помага за мисията да се опази Черно море. Проектът е финансиран с 1.15 млн. eвро от МОСВ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Амбицията е Центърът да обединява цялата налична информация на ресорните институции за състоянието на морските води и да се бори с нефтените разливи.

По повод Международния ден на Черно море днес в Бургас ще се състои среща на високо ниво с участието на представители на всички черноморски държави, ЕС, Международната комисия за опазване на река Дунав, академичните среди, дипломати, министри, бизнеса и неправителствения сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *