Правят задължителна ДНК регистрация в Русия?!

задължителна ДНК регистрацияДепутатът Роман Худяков от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски внася за разглеждане в Думата законопроект, който предвижда задължителна регистрация на пръстовите отпечатъци и генома за жителите и гостите на Русия, предават от fakti.bg цитирайки „Известия“. Биометричните си данни ще трябва да предоставят всички представители на органите на властта, сътрудниците на външното разузнаване, прокуратурата и лица, чиято професионална дейност е свързана с риск – пожарникари, спасители и т.н.

Под действието на проектозакона попадат също всички, които съхраняват и носят оръжие, контрольори на пътната безопасност, охрана на предприятия от енергетиката и т.н. На задължителна дактилоскопска регистрация ще подлежат изоставени и намерени деца, водените на отчет в психодиспансерите, инвалиди, които не отговарят за постъпките си, осъждани и обвиняеми, както и лица с неустановена самоличност, чийто биологичен материал е бил иззет в хода на разследвания.

Най-спорно обаче е предложението за задължителна биометрична регистрация на чуждестранни граждани, влизащи или живеещи на територията на Руската федерация. Сведенията ще се съхраняват на специални „биокарти“ с името, възрастта, отпечатъците от пръстите и дланта и други данни, а разпространението на тази информация ще се наказва с лишаване от свобода 3 години. Руското МВР и Федералната миграционна служба изразяват подкрепа за законопроекта на Роман Худяков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *