Правителството шикалкави за държавните пари в Корпоративна търговска банка

Драгомир СтойневВъпреки обещанието на премиера Пламен Орешарски, че ще бъдат спазвани приетите от служебното правителство с Наредба правила за избор на обслужващи държавните дружества банки, повечето министерства още не са публикували изискваната справка за концентрацията на парите на фирмите.

Към 30 юни само земеделското министерство е качило в сайта си отчетите на компаниите, чийто принципал е. След запитвания от Капитал daily финансовото и регионалното ведомство също са обявили информацията.

Икономическото и транспортното обаче са се позовали на 6-месечния срок, посочен в министерското постановление, който се дава на държавните дружества, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания (тоест,след 4 декември).

Именно дружествата на тези министерствата,оглавявани от Драгомир Стойнев (близък приятел на Сергей Станишев) и Данаил Папазов ( човек на Делян Пеевски) държат парите си предимно в контролираната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка.

Парите на голям брой държавни компании са концентрирани в Корпоративна търговска банка (КТБ), потвърдиха отчетите на министерствата,публикувани през май,когато на власт беше служебния кабинет на Марин Райков. Общо 54% от ресурса на фирмите се намира в трезорите на банката на Цветан Василев.

От общо 40 компании с над 50% държавно участие КТБ обслужва 19 – като сред тях са повечето енергийни компании, а те оперират сериозни суми. Според актуализирания бюджет – 86 милиона лева ще бъдат отпуснати на НЕК. По-голямата част от тях ще отидат директно в Корпоративна търговска банка, която обслужва над 90% от парите на държавната компания.

Цветан Василев контролира и банката на Петя Славова Инвестбанк,която също държи милиони на държавни институции и предприятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *