ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТМЕНИ НАРЕДБАТА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА БЕЖАНЦИТЕ, ТРЯБВА ДА ИМА НОВА ДО 7 АПРИЛ

MS Gerdjikov BGNES

Лидерът на ЕНП с първа реакция: „Лоши новини за европейските практики“

На свое извънредно заседание снощи служебният кабинет на България взе решение за отмяна на Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета през 2016 г. от кабинета „Борисов 2“. В текстовете на досегашния документ кметовете на общините се задължаваха да посочват какъв брой чужди граждани биха приели. Досега обаче нито един кмет не е подал искане за прием на бежанци.

Според членовете на служебния кабинет до сега действащата наредба не работи и е необходимо да се създаде нова, която да бъде съгласувана между социалното и вътрешното министерство. „Всички се обединихме около мнението, че трябва да бъде разработен действащ механизъм за интеграция на чужденците, които са получили убежище или международна закрила в България“, заяви служебният министър на труда Гълъб Донев. „До момента нямаше координиращо звено на национално ниво, което да следи за всеки един етап от процеса на интеграция на чужденците. Имаше и някои пропуски, свързани с критериите за това до колко лицата изпълняват критериите са интеграцията“, заяви той.

Според министъра на вътрешните работи работна група между МВР и Министерството на труда и социалната политика работи активно и ще бъде готова в средата на следващата седмица и ще бъде внесена в Министерски съвет. „Сега действащата наредба наистина не е ефективна и създаваше много проблеми. Тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, установихме, че всеки един нов акт затруднява по-нататъшната й промяна. Действията ни са напълно съгласувани с президента Румен Радев“, заяви Узунов.

Проектът за новата наредба трябва да бъде готов до 7 април.

Специално звено ще следи процеса на интеграция, а бежанците ще бъдат привличани със стимули като социални помощи. Ако не се спазват определени условия, тези помощи ще бъдат спирани.От правителството потвърдиха, че то е съгласувано с президента Румен Радев.

Негативните реакции от Европа не закъсняха. Първата такава беше на лидерът на ЕНП Жозеф Дол. В съобщение в Тwitter още същата вечер той определи решението на Министерския съвет като много лоша новина в противоречие с европейската практика. Дол изрази очакване президентът да реагира веднага.

Европейската политика за интеграция на бежанците е приоритетна за Европа и е тема на редица междуправителствени решения, взети в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *