ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА МАНДАТ ЗА ПРЕГОВОРИ СЪС САЩ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛ

Karakachanov bgnes

Каракачанов се надява до края на годината да имаме сключен договор

Правителството иска да получи мандат от Народното събрание да започне преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Това обяви вицепремиерът и военният министър Красимир Каракачанов след редовното правителствено заседание на кабинета „Борисов-3“ в Министерския съвет.

Министърът на икономиката Емил Караниколов се надява парламентът да даде мандат на правителството да започне преговори с правителството на САЩ за закупуването на нов тип боен самолет.

На заседанието министрите са разгледали доклада за придобиване на новия боен самолет, подготвен от междуведомствена работна група, който предлага изборът да е между F-16 и „Грипен“, и са решили парламентът да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор.

Задължително в преговорния екип ще трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. „Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли на Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител“, коментира Каракачанов.

Решихме да преговаряме със САЩ за изтребители F-16, защото тяхната оферта е комплексна, включваща оборудване и въоръжение. Предложенията на Швеция и на Италия също щяха да надвишат финансовата рамка, гласувана от парламента, но нямаше до можем да избегнем преговори със САЩ за покупка на въоръжение, посочи Каракачанов и допълни, че се надява до края на годината да има сключен договор за изтребителите. „Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи“, каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Той благодари на комисията по избора, която според него е свършила работата си добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *