Правителството знае какво прави-служи на Русия

Красен СтанчевВ коментар за действията на кабинета шефът на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев изтъква, че те не правят гафове. Това, което виждаме, не са „гафове“, не са случайни грешки на неопитни експерти или политици в прощъпалник. Това, което виждаме, е мисия.

Тя се състои в изграждането на приятелски капитализъм за интересите на руски държавни компании и техните помощници в България, смята Станчев.

За целта, по думите му, средствата на регулирането и обществените поръчки не са достатъчни, а разликата от предишни управления е, че трябва да се мине към заграбване. Трябва да се използват силовите структури, да се назначават кадесари на ключови длъжности, да се води политика, която кара чуждестранните инвеститори да изчакват или заобикалят страната, докато тук – вследствие на неразумното управление – активите поевтиняват, народът обеднява, управлението затъва в непрозрачност и популизъм.

Парламентът и класическите демократични процедури са просто мизансцен, убеден е шефът на ИПИ.

Икономически фалшив аргумент. Така Станчев коментира аргумента на премиера Орешарски за евентуален рестарт на Белене – „Това е начин България да не загуби 2,4 млрд. лв.“

Пред Антиправителствената информационна служба (www.noresharski.com) той изтъква, че това е решение да се спестят 2.4 милиарда лева, но да се загубят 10 милиарда евро, като 6 от тях бъдат платени на РОСАТОМ.

Според него най-ниската оценка за цената на втората ни АЕЦ е на „анонимния сайт за енергийни политики, използван от БСП – PowerEconomics: от 7.8 до 9.7 милиарда евро“. А най-песимистичната – 29 милиарда лева, на Булат Нигматурин, бивш дългогодишен зам.министър на атомната енергетика на Руската Федерация.

Нашата, на Института за пазарна икономика, оценка от 28 март 2011 е за 11.4 милиарда евро е при пресмятане на пропуснати ползи, но без сметки по оскъпяването поради „Фукушима“, традиционните забавяния и корупция, изтъква Станчев.

По думите му България произвежда толкова електроенергия на човек от населението, колкото Русия (но без руските залежи от ресурси). Рестартирането на „Белене“ би означавало, че в България е въведен аналогичен на руския приятелски капитализъм и начин на управление на икономиката и обществото. С тази разлика, че тук приятелите-капиталисти няма да са българи, а приятели на Владимир Путин. Те не могат да бъдат обвинявани, че търсят влияние и печалби в България. Проблемът е в услужливостта на шепа български политици и водачи.

Според Красен Станчев страната ни няма нужда от „Белене“, защото до 2030 г. потреблението е гарантирано от съществуващите мощности, при удължаване на живота на „Козлодуй. По думите му, изграждането на „Белене“ означава фалит на БЕХ и НЕК, изкупуването им от кредиторите на „Белене“, затварянето на „Козлодуй“ и почти всички централи, работещи с местен ресурс.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *