ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПОДГОТВИ ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ В ПОДКРЕПА НА ОРБАН И СРЕЩУ САНКЦИИ НА ЕС СПРЯМО УНГАРИЯ

768x432 (1)

Двамата вицепремиери от Патриотите отправиха подобен призив по-рано днес

България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на такава позиция за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, информира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сградата на Министерския съвет.

Каракачанов поясни, че днес на оперативното съвещание в Министерския съвет е било внесено предложение от част от министрите от квотата на „Обединени патриоти“, заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, което касае позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария. Предложението да се подкрепи премиера Виктор Орбан, е било прието.

Каракачанов изрази мнение, че санкциите срещу Унгария са наложени поради нейната твърда политика срещу нелегалните мигранти. Според него едно подобно решение е прокарано абсолютно тенденциозно, по абсолютно идеологическо причини и без да се отчете гласът на въздържалите се.

„Ако нашето решение не се хареса на една или друга парламентарна група в Европейския парламент, си е лично техен проблем, а не е проблем на суверенната държава. Опитите да се унищожи или да се принизи суверенитета на страните-членки и да бъде иззет от институции, които на практика никой не ги избирал по никакъв начин, България винаги е възразявала и защитава суверенитета и националните интереси“, обясни Каракачанов.

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов също коментира, че България трябва да изготви своя позиция против налагането на подобни тежки санкции, тъй като по думите му утре би могла да бъде наложена санкция не само върху българската страна, но и върху друга страна-членка от Европейския съюз. „Едно такова решение задължава всяка една държава да изрази своята позиция“, отбеляза лидерът на НФСБ и добави, че неолибералният състав на Европейския парламент към настоящия момент ще бъде сериозно подменен във влизането на по-широк спектър от патриотични и националистически партии при предстоящите евроизбори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *