ПРАВИТЕЛСТВОТО В МАКЕДОНИЯ ОЦЕЛЯ С УБЕДИТЕЛНО МНОЗИНСТВО ПРИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ

Zaev bgnes

62-ма депутати гласуваха срещу внесения вот на недоверие от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, срещу едва 40 гласували „За”

В македонския парламент има 120 народни представители. Едва 1/3 от тях – 40 депутати гласуваха в подкрепа на искания вот на недоверие на правителството на Зоран Заев. 62-ма депутати гласуваха „против”, а двама депутати от албанските формации БЕСА и Албанският алианс гласуваха „въздържал се“.

Основният мотив за поискания вот беше затоплянето на отношенията на Македония с България и Гърция, предаде Ройтерс. ВМРО-ДПМНЕ твърди, че ратифицираният през януари договор за добросъседство с България е вреден. В дебатите участва и бившият премиер Никола Груевски, който обвини кабинета в „лъжи и унищожаване на страната“. „Груевски ти си част от тъмното минало на страната. Ти ще трябва да отговаряш за извършените от теб престъпления“, каза от своя страна Зоран Заев.

Това бе първият вот на недоверие срещу кабинета на Заев, който пое управлението на страната на 1-ви юни миналата година. С участието си в дебатите по внесени вот на недоверие Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ спря и бойкота на Народното събрание. Македонските медии публикуваха множество снимки, на които се вижда как много депутати по време на дебатите в пленарна зала гледат мача Реал Мадрид – Ювентус на своите лаптопи или мобилни телефони.

През 1991 г. Македония обяви независимост и избегна войните, които разтърсиха бивша Югославия. През 2001 г. обаче Македония беше на прага да се разпадне след предприетите от голямото албанско етническо малцинство въоръжени действия.

Поради спора с Гърция двумилионната страна не е постигнала особен напредък в присъединяването си към ЕС и НАТО. Гърция е против използването от бившата югорепублика на името „Македония“ с мотива, че то е предпоставка за териториални претенции към едноименната северна гръцка област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *