ПРАВИТЕЛСТВАТА НА МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ СЪС СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ В СТРУМИЦА

5876117

Министрите Николай Нанков и Сухейл Фазлиу ще открият рехабилитирания път Старчево-Кърналово-Първомай в село Първомай

От българска страна в заседанието ще участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

В рамките на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат обсъдени възможностите за активизиране на отношенията между външните министерства, взаимодействието и взаимопомощта при бедствия, подкрепата на обучението и подготовката на войниците от македонската армия, сътрудничеството в областта на комуникациите, инвестициите и енергетиката. Ще бъдат подписани двустранни документи въз основа на постигнатите договорености и в съответствие с Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан през август. По-рано правителството в Скопие съобщи, че напредъкът на добросъседските отношения между двете страни ще бъде отбелязан с приемане на съвместна декларация.

Очаква се да бъдат подписани десет документа за двустранно сътрудничество във външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакциите при бедствия. Споразуменията са предвидени в Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, който беше подписан на 1 август.

В рамките на днешното събитие Зоран Заев и Бойко Борисов ще положат венци пред паметника на Борис Трайковски. Предвидена е и церемония за връчване на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за общината в Струмица. В началото на месеца правителството отпусна 70 хиляди лева за закупуването му.

Министрите Николай Нанков и Сухейл Фазлиу ще открият рехабилитирания път Старчево-Кърналово-Първомай в село Първомай. На събитието ще присъстват и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, представители на агенция „Пътна инфраструктура“, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков. Общата дължина на ремонтираната отсечка е над 13 километра, а стойността на ремонтните дейности е над 8 млн. лв., които са осигурени от бюджета на агенция „Пътна инфраструктура“ за текущ ремонт и поддържане. Третокласният път III-1084 Старчево-Кърналово-Първомай преминава през селата Старчево, Кърналово, Михнево, Кавракирово, Първомай и е единствената пътна връзка за тези населени места, в които живеят над 10 хиляди души. Пътят е важно направление към траничния пункт „Златарево“ и е основна връзка с най-голямата зеленчукова борса в област Благоевград, която реализира продукцията на местни производители и се посещава и от гърци, македонци и сърби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *