ПОРОЖАНОВ: ПРОБЛЕМЪТ Е В СВРЪХПРОИЗВОДСТВОТО ПРИ РОЗОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

porozhanov

Минималната изкупна цена е невъзможна практика, производството трябва да се регламентира

Въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможно. Това заяви в ефира на БНТ министърът на земеделието Румен Порожанов. Минималната цена не е реална законодателна мярка, категоричен е той. Въпросът е да се регламентира качеството и отношението на производството на маслодайна роза между производителите и дестилериите.

Основният проблем е в голямата реколта на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 хил. дка. Очакваното количество е над 16 хил. тона розов цвят, заяви Румен Порожанов. Този обем надхвърля значително капацитета на розоварните. Тази седмица пък е най-активна за добив заради обилен цъфтеж. Проблемът е във възможността да се изкупи розовия цвят, а не в цените, отбеляза Порожанов. Над 40 000 дка. са заети с розопроизводство. Очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят, информира министърът и добави, че това надхвърля съществуващия капацитет на розоарните.

По-високите изкупни цени в предишни години Порожанов обясни с липсата на розов цвят. Един килограм розово масло се произвежда от около 3 – 3,5 тона цвят, уточни той. Според него дестилериите изкупуват реколтата от производители, с които имат договор. Проблемът е в многобройните земеделци без договори, голяма част от които не са регистрирани.

Не съм доволен от договорките със земеделския министър, заяви пред БНТ розопроизводителят Георги Делимаринов от село Дъбене. Той определи като добра стъпка намерението да има специално законодателство за сектора. Той отбеляза, че в закона трябва да се вкара минимална изкупна цена – между 3,5 – 4,5 лв. на килограм розов цвят. Розопроизводителите край Стрелча планират отново да протестират. Дестилериите са между 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преработка тази година, отбеляза Порожанов. Той заяви, че ще има помощ де минимис за регистрираните производители, които получават и директни плащания. Допълнителни субсидии има за биопроизводство.

Бюджетът на европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година ще бъде намален след 2020 г. общо за Евросъюза с 4%, а за България с под 1%. На други 3 – 4 държави бюджетът се увеличава с 1 – 2%. Българската позиция е за сближаване на плащанията, заяви министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *