ПОРЕДНА НОЩ НА ПРОТЕСТИ В РУМЪНИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТКАЗВА ДА ЧУЕ НАРОДА

Romania reuters

200 хиляди румънци протестираха по улиците срещу корупцията

Снощи над 100 хиляди румънци бяха само по улиците на столицата Букурещ. Протести имаше и в много други градове на страната.  Сегашната протестна вълна е най-голямата след падането на комунистическия режим през 1989 г. Демонстрантите продължават да изискват от управляващите отмяна на поправките в наказателния кодекс на страната, позволяващи на осъдени политици да излязат от затворите.

Някои от демонстрантите подаряваха цветя на полицаите, охраняващи протеста, като скандираха „Полицията е с нас“. Служителите на реда раздаваха флаери със съвети към участниците в митингите да избягват агресивни хора.

Президентът на страната Клаус Йоханис също подкрепя протестите.

Позицията на премиера Сорин Гриндяну е съвсем различна. Той обяви, че воденото от него правителство няма да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления. В четвъртък следобед лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня обяви, че Сорин Гриндяну има цялата подкрепа на партията. Гриндяну оглави правителството, след като самият Драгня няма това право, защото е осъден за изборна измама.  „Правителството и партиите, които го подкрепят, имат намерението да упражнят изпълнителната и законодателната власт, която им е дадена от гражданите“, заяви лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня. „Нашата партия спечели убедително вота. Властта на правителството е легитимна”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *