Пореден гаф на кабинета „Орешарски” – ЕК отново опроверга български министър

Драгомир СтойневОт Европейската комисия отрекоха, че от днес започват да се трупат дневни глоби за България заради енергетиката и казаха, че не знаят за никакъв краен срок, който е изтекъл вчера, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Изявлението дойде по повод твърденията на енергийния министър Драгомир Стойнев, че след като до вчера България не е отделила електропреносната мрежа от системния оператор, от днес ще плаща глоба.

Европейската комисия припомни, че още през януари е завела дело срещу страната ни в Европейския съд заради това, че не е въвела в националното си законодателство третия енергиен пакет и свързаните с него директиви за природния газ и електричеството.

Комисията е поискала от съда и да наложи на България дневна глоба от 8 500 евро.

Съдебно решение обаче още няма, а Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, обясни, че обикновено минават поне месеци, докато съдът проучи даден случай и се произнесе.

Европейският съюз няма специален, вътрешен краен срок, в който България да приложи третия енергиен пакет.

Според него, тя вече трябваше да е разделила преноса на електроенергия от системния оператор още на 1-ви март 2012-а – преди повече от година.

Не знаем какъв краен срок изтича на 30-и юни – ние нямаме такъв краен срок, каза Марлене Холцнер, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *