Пореден абсурд!!! Хиляди мъже – на гинеколог?!

мъже на гинекологПоправка в здравна наредба праща мъжете със злокачествени новообразувания на простатата на диспансерно наблюдение при гинеколозите, т.е. при специалистите по женски полови болести.

Общопрактикуващите лекари били изумени, когато се запознали с написаните поправки във важната Наредба №40. Точно тя определя основния пакет от грижи, плащани от здравната каса.

Проверка на „Труд“ е установила, че действително е записана такава промяна в приложение №11 към наредбата, предават от fakti.bg. Според новия текст излиза, че близо 3000 българи, на които годишно им се открива рак на простатата, периодично трябва да посещават гинеколог. Поправката стои на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) от 4 декември т.г. А в мотивите за коригираните текстове пише, че проектът за изменение и допълнение на наредбата „е изготвен от работна група, определена със заповед на министъра на здравеопазването в която участваха и представители на БЛС и НЗОК“. Актуализациите се налагали във връзка с подписването на новия Национален рамков договор за 2014 г.

„Подобен абсурд отдавна не е имало. И досега никой не е направил корекцията на сайта“, възмутиха се джипитата, разкрили грешката, докато се усведомяват какви нови задължения им се вменяват от 1 януари догодина.

„Става дума за техническа грешка. Естествено, че тези пациенти диспансерно трябва да се наблюдават от уролог“, коментираха от МЗ. Оттам добавиха, че към качените на сайта поправки здравната каса също имала сериозни искания за корекции, така че всеки един член щял да бъде разгледан дума по дума и нередностите щели да бъдат отстранени.

„Тъй като здравната министърка д-р Таня Андреева е гинеколог, явно затова се опитва да осигури повече работа на колегите си“, коментираха още наблюдателните семейни доктори от София, опитвайки се да превърнат в майтап случилото се. Добрата новина е, че още има време за коригиране на поправката, написана от подчинени на д-р Андреева. „Промените може да влязат в сила малко по-късно от първи януари“, казаха от МЗ.

Приложението, в което са направени поправките, посочва диагнозите, изискващи диспансерно наблюдение, специалистите, които го извършват, продължителността и периодичността на прегледите за една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *