ПОНИЖАВАТ МАГИСТРАЛА ХЕМУС В СКОРОСТЕН ПЪТ

Magistrala bgnes

Такъв е планът и за пътищата София-Калотина, магистрала „Черно море“ и дори за частта от „Струма“ през Кресненското дефиле

Освен недовършената част от магистрала „Хемус“, понижени в ранг скоростен път вероятно ще са и за други важни трасета – София-Калотина, магистрала „Черно море“ и частта от „Струма“ през Кресненското дефиле. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов първо анулира скандалния търг за изграждане на „златни“ 60 км от „Хемус“ след Ябланица, а после обяви, че ще се търси по-евтин вариант на трасето. Предстои препроектиране на частта от магистрала Хемус – ще се стесни пътя от 29 на 22 м., ще се махне голямата лента между двете платна и ще се намали скоростта на 120 км/ч, както  и радиусите на завоите. Това ще намали цената на строителството. Икономията би дошла също и от това, че скоростният път няма аварийни ленти.

Скоростният път беше въведен в закона за пътищата преди няколко години именно с цел да се даде възможност да се изграждат бързи шосета с близки показатели до магистрала. Покрай споровете за „Струма“ през Кресненското дефиле се разбра, че независимо дали ще има дълъг тунел или поредица от виадукти и къси тунели, пределната скорост също ще е 120 км.

Други трасета, за които се обсъжда вариантът скоростен път, са Видин-София и Русе-Велико Търново.  Решението какво да се строи не е само в ръцете на проектанти и финансисти. Всеки пътен проект задължително минава през одит за безопасност, извършван от специализирани фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *