ПОНЕ 5 ЖЕРТВИ ПРИ НЕОЧАКВАНО ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАН В НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Vulkan twitter

Спасителните операции са опасни, тъй като изригването все още не е приключило, има още хора в неизвестност

Около 100 души са били близо до новозеландския вулкан на Белия остров при внезапното му изригване, докато властите се опитват да окажат помощ на ранените и да намерят тези, за които не се знае нищо, съобщи АФП. Най-малко петима души са загинали при изригването на вулкана.

Полицията предупреди, че жертвите може да станат повече, тъй като има безследно изчезнали. Допълва се, че в момента е много опасно да се извършват спасителни операции и властите все още нямат достъп до острова.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че Белият остров – известен още като Уакаари – край северното крайбрежие на Нова Зеландия е изригнал, докато в района имало групи туристи. “Това е много динамична ситуация и разбира се, че всички наши мисли са със засегнатите”, каза тя пред репортери в Уелингтън и добави, че неопределен брой хора са в неизвестност.

Кметът на Ухакатане Джуди Търнър каза за АФП, че “е имало ранени хора” и е в ход спасителна мисия. “Не знам колко са и какво е състоянието им, но спешните служби в момента неистово се опитват да върнат тези хора от острова в болница за лечение”, каза тя.

Белият остров, известен още като Уакаари, е един от най-активните вулкани в страната. Островът е на около 50 километра от бреговете на Нова Зеландия в живописния залив Пленти и е популярен сред туристите. Най-големи са опасенията за група посетители, които били забелязани да вървят по кратера в момента, в който e станало изригването. Полицията заяви, че реагира на инцидента, но отказа допълнителен коментар.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при изригването на вулкана на остров Уайт в Нова Зеландия, както и във връзка с усложнената климатична обстановка на Южния остров и в столицата Уелингтън. Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти.

Това съобщават от Министерство на външните работи.

По информация на българското посолство в Канбера, Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите.

От Външно министерство препоръчват на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия или пътуващи за страната, да се осведомяват за актуалната обстановка от следните сайтове:

https://westcoastemergency.govt.nz/

https://www.journeys.nzta.govt.nz/traffic

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: +612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *