ПОНЕ 24 ЖЕРТВИ В ОГРОМНИТЕ ПОЖАРИ ОКОЛО АТИНА

Atina pojar bgnes

Десетки къщи и коли са унищожени, Хората бягат към плажовете източно от столицата, за да се спасят с лодки

Поне 24 са жертвите на горските пожари, които продължават да горят в предградията на Атина, съобщи говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос. Дзанакопулос заяви, че поне 104 са ранени, 11 от които сериозно. Има и 16 деца сред ранените, каза още той и добави, че гръцкото министерство на отбраната е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдение на засегнатите от пожарите райони на страната. Целта е с дроновете да се следи активността по местата, където се разпространява огънят.

Атина обяви извънредно положение и се обърна за помощ към ЕС, за да се справи със стихията. Около гръцката столица са евакуирани десетки хора. Стотици пожарникари се борят със стихията. Десетки къщи и коли са унищожени. Повечето жертви са открити изпепелени в домовете или автомобилите си. По думите на премиера Алексис Ципрас, не е в човешките възможности да се контролира ситуацията около Атина.

Пожарите се разгоряха близо до курортното градче Кинета вчера и облаци дим се разпространиха на 40 км на изток. Гърция е обхваната от силна суша и температурата е около 40 градуса, напомня ДПА. Първо беше съобщено за пламнала борова гора в планински район западно от Атина. Заради силния вятър огънят бързо се разрасна. Заради гъстия задушлив дим и опасността пожарът да достигне домовете, десетки жители на няколко населени места бяха евакуирани. Огънят е изпепелил няколко къщи и автомобили.Заради гъстия дим летището в Атина започна да отклонява полети. Затворена е и част от магистралата Атина-Коринт, няколко други са с намалена видимост. Спрени са и влаковете.

Вторият пожар избухна на южния остров Крит, където са изпепелени земеделски земи и гори.

Третият е в планината Пенделикон, североизточно от Атина.

Причините за пожарите се изясняват. Междувременно премиерът Алексис Ципрас заяви, че не изключва варианта за умишлен палеж. „Уверен съм, че въпреки лошото време, ще положим всички усилия да овладеем огъня. Но едновременното избухване на трите пожара, не може да не буди съмнения.“ – коментира Ципрас.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220. До момента обаче, няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *