Полицията блокира центъра на София заради протест пред МВР

ПолицияИзключително засилено е полицейското присъствие пред сградата на МВР, където от 14,30 ч. започна протест срещу полицейското насилие срещу граждани заради действията на полицията снощи, когато протестиращи бяха разпръснати със сила от площад „Народно събрание“.

Полиция има по ул. „Шести септември“ и ул. „Гурко“, които са блокирани от полицията. По тях е спряно движението на автомобили.

Тежка техника и бронирани коли на жандармерията са изпълнили улиците около Министерството, като полиция има дори и в околните училища.

На места има части на жандармерията. На ул. „Граф Игнатиев“ е паркирана кола на жандармерията, за да ограничи движението към сградата на МВР, съобщи Агенция „Фокус“.

Протестиращите и журналистите се събраха в градинката до храма „Свети Седмочисленици“.

От училището, което се намира точно срещу сградата на МВР се чуват викове „Оставка“, съобщи БНР. Националното радио уточни, че виковете са на ученици.

Тази сутрин Парламента отново беше обсаден от протестиращи, които бяха посрещнати от много по-сериозни от досегашните ограждения около сградата. Участниците в протеста бяха пред НС от около 10,30 ч. до към 14 ч., когато приключи работният ден на депутатите, след което се организираха и потеглиха към сградата на МВР.

Протестиращите започнаха един по един да влизат в сградата на Министерството и да внасят сигнали за полицейско насилие срещу граждани.

Участниците в протеста са подготвили декларация, която е адресирана до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски и до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев с искане да бъде изяснено кой носи отговорността за употребата на прекомерна сила спрямо протестиращите студенти и граждани, „за недостойното поведение на служителите на МВР и за нарушаването на академичната автономия на две български висши училища – Софийския университет и Художествената академия“.

В декларацията се посочва още, че „считаме, че подобни действия от страна на служители на МВР са несъвместими с основни елементи от правовата държава и предупреждаваме, че при липса на адекватна реакция за пресичане на репресивния уклон на органите на полицията, на който станахме свидетели вчера, ще се обърнем към Европейската комисия и Европейския парламент, за да поставим на тяхното внимание наличие на действия на правоохранителните органи в България, които поставят под въпрос демократичния правов ред”. Междувременно

от МВР съобщиха, че за хулиганство и неизпълнение на полицейски разпореждания по време на протеста снощи са задържани общи 23-ма души, а тази сутрин при операция за издирване на извършители на противообществени прояви са задържани още 25-има.

Продължава работата за идентифициране и установяване на още участници в противообществени прояви.

Във връзка с нерегламентираните протести на 12 ноември в столицата, МВР ще предостави на Софийската районна прокуратура всички данни и материали за нарушаване на обществения ред, законовите и подзаконови нормативни актове. Полицаите изпълниха задълженията си по охрана на обществения ред и опазване на сигурността на гражданите. Въпреки опитите за провокации, те успяха да овладеят ситуацията и предотвратиха ескалиране на напрежението.

През изминалото денонощие на територията на столицата не са регистрирани тежки криминални престъпления, сочи бюлетинът на СДВР.

Източник: Агенция ФОКУС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *