ПОЛИЦАИТЕ С ПЛАКАТИ „ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ“. „ЧЕРНА ОВЦА“ КЪНТИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

Protesti MVR

Повече от 5000 души се събраха пред парламента. Протестът за днес свърши, в четвъртък – пак.

Около 5000 служители в сектор „сигурност” се събраха днес на планирания грандиозен протест срещу предложените от правителството промени в бюджета на МВР, които щяха да орежат социалниет им привилегии. Въпреки обещаното от правителството оттегляне на промените служителите на МВР все пак ес събраха на площад Народно събрание. Протестът мина мирно. Той завърши по-рано от обявения час 17 00, като около 15 часа започна видим отлив на хора. Микрофонът беше даван на всеки желаещ, включително и легендарния протестиращ Йоло Денев. Протестът беше озвучаван с песни като „Черната овца” и  „Развод ми дай”. След 15 часа под звуците на Дунавско хоро останалите протестиращи извиха хорото на площада.

Около 15 25 протеста бе разпуснат с уговорката за нова сбирка, този път от всички страни на парламента в четвъртък от 13 часа. Тогава е първото четене в комисия на спорния проект за Закон за държавния бюджет за 2016 г., който предвиждаше орязването на социалните придобивки за полицаи, военни и служители на затворите. Синдикалните организации съобщиха, че имат разрешение за протестни действия от 13.00 до 20.00 часа, като ще бъдат и на четирите улици около сградата на парламента.

Според протестиращите до момента победа няма, а само обещания. „Няма нищо налице. Една дума на един човек, който всеки ден си променя мнението. Сигурна съм, че всичко, което са решили, ще го направят, но постепенно. Пробваха се да го направят изведнъж, като смятаха, че няма да се съберем толкова хора. Като видяха, че се тръгва и дадоха заден“, каза една от протестиращите.

По време на протеста на няколко пъти се чуваха и скандирания „Оставка“. По думите на Валентин Попов от Синдикална федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи обаче, целта не е оставка на управляващите, а реформа, която обаче не засяга социалния пакет на служителите от сектор „Сигурност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *