ПОЛИЦАИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ – 10% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ БИЛО ПОДИГРАВКА

MVR bgnes

От 12 октомври до момента не бяха положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори между нас по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР. Това заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

По негови думи униформените са били принудени да преминат към ефективни протестни действия.

Заради недоволство от заплатите си служителите на реда започват серия от регионални протести, след което ще преминат и към национални протестни действия. Първата проява е днес във Варна, след което протестите ще продължавт в Русе, Кърджали, Пловдив, Видин, Перник, Благоевград и т.н.

Кузманов заяви, че ако в рамките на тези регионални протести не започнат официални преговори и на тях не бъдат постигнати задоволяващи резултати, ще се пристъпи към национален протест. Крайният срок за това е до 8 ноември. В случай че и той не постигне необходимите резултати, полицаите по негови думи били подготвили и последващи действия, които обаче още нямало да оповестяват.

Кузманов обясни, че е воден неформален диалог с политическото ръководство на министерството, но от там са получили само предложение за 10% увеличение, което е залегнало в проектобюджета за 2021 г. Той бе категоричен, че това не удовлетворява сектора, защото е било направено в последния момент.

„Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация – министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30%. Колеги с професии, съизмерими с нашите, взеха увеличение от порядъка на 28% под предлог работа в условията на пандемия. Аз не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията“, изтъкна синдикалният лидер.

По негови думи МВР живее в друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. По тази причина според него 10% по-високи заплати е „подигравка“.

 

Един коментар по “ПОЛИЦАИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ – 10% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ БИЛО ПОДИГРАВКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *