ПОЖАРЪТ ВЪВ ВЛАКА НА ГАРА КОНЬОВО ВЕРОЯТНО Е ТРЪГНАЛ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО ВЪВ ВАГОНА

Vlak pojar bgnes

БДЖ подозира външна намеса в избухването на пламъците, влаковете били стари, но изправни

За причините за пожара във влака край Нова Загора е още рано да се коментира. Това ще се установи при по-сериозните огледи, които ще се изготвят във вагонно депо-Пловдив. При първоначалния оглед ясно се вижда, че от третия вагон, където е апаратурата за осветлението, е най-голяма вероятността – около 90%, да е възникнал пожарът. Това заяви д-р инж. Бойчо Скробански – ръководител на Специализирано звено за разследване в Министерството на транспорта, предаде БГНЕС.

От тази апаратура се командва на целия вагон отоплението и осветлението. Първо ще се отворят шкафовете отдолу, там е основното, главното захранване, където върви високото напрежение. Късото съединение е някъде в този район. Всеки един влак преди излизане е преглеждан, прави му се пълен преглед. Не е установено да е имало проблеми. Добре, че е станало в гарата, а не в движение, което е дало възможност и на пожарната да реагира бързо. Голям принос има и превозната бригада, която е извела пътниците веднага. Поздравявам ги, че са свършили работата много професионално. В гасенето има и включени пътници от влака, които са проявили гражданска позиция и са гасили с пожарогасителите, но течението е пренесло пожара назад и е изгорял и четвъртия вагон, каза Скробански. Той подчерта, че температурата е била доста висока. „Виждате рамите на вагоните в какво провиснало състояние са, което говори, че температурата наистина е била много висока. Няма стари жени, има лошо гледани жени – вагоните за мене не са стари, опира до поддръжка. Но това са неща, които трудно могат да се хванат в движение. С помощта на работата на спецзвеното в пожарна безопасност, която ще стартираме от понеделник, се надявам експертизата да се изготви бързо”, уточни Скробански.

Пред медиите инж. Ангел Даскалов, който е директор на „Пътнически превози – Пловдив“ обяви, че от компанията не изключват версията за външна намеса. „Извършват се следствени действия. Версиите са няколко. Не е изключена и версията за външна намеса“, каза той и уточни, че изгорелите вагони са 35-37 годишни, българско производство. „Преди да тръгнат на път, те минават през техническа проверка и няма как да бъдат пуснати в експлоатация, ако има проблем“, заяви той.

„Движението е възстановено още от 4:30 часа тази сутрин и всички бързи влакове са пристигнали навреме“, посочи Даскалов на въпрос възстановено ли е движението на другите пристигащи влакове.

Комисар Владимир Демирев, началник на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, заяви, че най-важното, което се е направило, е, че са евакуирани хората и няма загинали. „Не може да кажем каква е причината за изгорелия до основи влак, тъй като по случая работи специализирано звено на Министерството на транспорта“, каза още той на въпрос какво е довело до пожара във влака. Той поясни, че веднага след подадения сигнал от страна на машиниста са пристигнали служителите на пожарната, които са се заели с гасенето на пожара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *