ПОЖАРНИКАРИТЕ СЕ ЧУВСТВАТ НЕСИГУРНИ В НОВИТЕ СИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ АВТОМОБИЛИ

768x432 (4)

Синдикалната федерация на служителите на МВР иска да се направи експертиза дали има технически проблем с новите пожарни коли

Почти половината от пожарникарите в страната смятат новите пожарни коли за несигурни, показва проучване на Синдикалната федерация на служителите на МВР. В него са участвали близо 150 пожарникари. Повод за проучването са четири инцидента с този модел противопожарни автомобили през последната година и половина у нас.

На 17 август противопожарен автомобил се обърна в крайпътно дере в района на Куклен. При инцидента бяха затиснати трима пожарникари. Един от тях загина на място.

Няколко дни по-късно от Синдикалната федерация на служителите на МВР излязоха с отворено писмо, в което поискаха да бъде направена експертиза дали има технически проблем с новите пожарни коли. Още тогава председателят на синдиката Валентин Попов обясни, че причината за исканата техническа проверка е, че инцидентът през август е бил четвъртият с този модел противопожарен автомобил за последната година и половина. Попов допълни, че от синдиката имат съмнения, че причината за инцидентите е именно в този модел пожарни автомобили, но все пак е нужно експертно мнение.

Преди официалното искане на експертиза от синдикалната организация са решиил да направят анкета сред пожарникарите за това дали се чувстват сигурни в новите автомобили. „Искахме да видим колегите от пожарната с какви впечатления са от този конкретен модел автомобил. Резултатите от анкетата затвърждават мнението, че трябва да поискаме наистина доста сериозно техническо изследване. Но решихме да започнем с тази анкета, за да имаме нещо от първа ръка от хората, които ги управляват и пътуват с тях“. Попов припомни, че е имало „четири произшествия за година и половина в България и едно в Германия, което според немската прокуратура не е по вина на шофьора“.

48% от участвалите в анкетата пожарникари и водачи на специализираните автомобили са казали, че не се чувстват сигурни при управление и возене в тях. 33% пък са отговорили, че се чувстват сигурни, но по-малко в сравнение с другите автомобили. Едва 8% са казали, че не се притесняват в новия модел специализирани коли.

„Освен това, когато бяхме чули за доста високия център на тежестта, бяхме чули и за това, че в определени ситуации правят проблем спирачките. Колегите се оплакват най-вече от това – спирачки и висок център на тежестта, както и от един куп други технически по-дребни проблеми, които не са чак толкова опасни. Но доста от анкетираните водачи на специализирани автомобили в пожарната, твърдят, че автомобилът не се държи добре на пътя“, изтъкна председателят на синдиката Валентин Попов, цитиран от Дарик.

От синдиката са категорични, че ако не получат отговори или исканията им не бъдат изпълнени в разумно време, ще има протести. Въпреки това Попов смята, че вътрешното министерство ще окаже нужното съдействие за експертизите, защото обратното би било проява на крайна безотговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *