ПОЖАРНИКАРИТЕ НА ПРОТЕСТ – НОСЯТ СКЪСАНИ ДРЕХИ

Pojarna Bgnes

Служителите сами си купували защитни облекла и то – втора ръка

В навечерието на професионалния си празник 14 септември се очаква пожарникарите да излязат на протест. Едно от исканията им е да им бъдат осигурени достатъчно предпазни облекла. Тази сутрин пред Нова ТВ Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец“ каза: „Повечето пожарникари у нас събират защитни облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. И тях си купуваме сами“. Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа униформи.

„Имаме модерна техника, осигурена по европрограма, но нямаме пари да я поддържаме“, каза още Станков.

Друг проблем на пожарникарите е липсата на желаещи да упражняват тяхната професия. В развитите страни екипът е от 3 до 6 души, а у нас понякога с огнената стихия се бори само един човек. Най-често това е шофьорът, обясняват пожарникари.

„Протестираме срещу неглижирането и неразбирането на проблемите ни, както и несериозното отношение, което ръководството на МВР демонстрира към нас“, заяви Илия Куманов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Полицаите остават с непроменени искания – увеличение на заплатите с минимум 15% и със задна дата и приемане на нов Закон за МВР най-късно след година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *