ПОВЕЧЕ ОТ 60 000 ЖЕРТВИ НА ВОЙНАТА В ЙЕМЕН

epa06481826 Armed supporters of the separatist Southern Movement patrol a street following clashes in the southern port city of Aden, Yemen, 28 January 2018. According to reports, southern separatists in Yemen have seized government buildings in the city of Aden in clashes with forces of Yemeni President Abdo Rabbo Mansour Mansour Hadi.  EPA/STR

Сенатът на САЩ реши страната да се оттегли от конфликта

Сенатът на САЩ гласува за спиране участието на страната във водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен. Предложението получи 60 гласа „за“ и 39 „против“. Повече от 60 000 са жертвите на конфликта до момента. Това показват последните данни. Броят е 6 пъти по-висок от официално оповестявания до този момент, предаде Irish Independent.

Припомняме, че дълго време официалният брой на ООН бе 10 000 загинали. Той обаче отдавна не е актуален. Това твърдят от изследователска група, която се занимава с въоръжени конфликти.

По данни на Световната здравна организация, от избухването на войната досега  60 000 са ранените, а най-малко 2 милиона са били прокудени. Наблюдатели говорят за най-тежката хуманитарна криза на съвремието.

Милиони цивилни в страната са застрашени от бойните действия, глада и болестите. ООН предупреди по-рано, че 14 млн. души са подложени на глад, а около 100 000 от тях са деца. В Швеция страните във военния конфликт се опитват да намерят изход от кризата на пореден кръг от мирни преговори. Въпреки постигнатия пробив обаче засега няма изгледи за споразумение, което да сложи край на войната.

Прави се опит за споразумение, което да освободи за движение важния пристанищен град Ходейда, за който бунтовниците хуси настояват да остане неутрална зона, а правителството иска под свой контрол.

На този фон Сенатът във Вашингтон прокарва резолюция, чрез която да се спре американското участие във водената от Саудитска Арабия коалиция, която воюва срещу бунтовниците хуси в Йемен. Сенаторите Робърт Менендес и Линдзи Греъм представиха на пресконференция документа и обявиха, че той ще изпрати и глобално послание – САЩ няма да оставят бе последствия насилието, без значение дали става въпрос за техни съюзници. Според Греъм, съюзник като Рияд е по-скоро товар. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е токсичен, убеден е той.

Ходът идва след международната реакция на убийството на саудитския дисидент Джамал Кашоги в посолството на Кралството в Турция. Също така се отчитат усилията за постигане на мир в Йемен при започналия кръг от преговори в Швеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *