ПЛОВДИВ Е НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩАТА СЕ ОБЛАСТ

768x432 (11)

Сливен се оказва най-бедната област – изостава 4.5 пъти спрямо София

Раздалечаването между икономическото развитие на областите в страната продължава. Най-бедна област по показателя БВП на глава от населението за първа година е Сливен, като досега в дъното на класацията бе Силистра, показва актуално проучване на регионите на Института за пазарна икономика (ИПИ). Столицата остава най-развитият регион, като разликата между нея и най-бедната област около 4,5 пъти.

„Много е ясно защо някой области се развиват, а други не“, заяви главният икономист на ИПИ Десислава Николова на пресконференция „Регионални профили: показатели за развитие 2017“. Тя изтъкна като основен фактор за развитие инвестициите.

Николова даде за пример област Сливен, която тази година е най-бедната в България. Там много хора не използват интернет, което също се отразява на развитието.В част от бедните области има и лоша инфраструктура.

Десислава Николова обясни, че винаги благосъстоянието в най-богатата област – София – е четири пъти по-голямо от това в най-бедната област, която тази година е Сливен. Явор Алексиев пък изтъкна навременните насоки, които данните за пазара на труда дават. Той обясни, че се наблюдава подем на броя на заетите лица в страната.

Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също се характеризират с добри икономически показатели. Характерен за всички области – лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *