ПЛЕВНЕЛИЕВ: РАДЕВ ТРЯБВА ДА ОБМИСЛИ ВНИМАТЕЛНО ТЕМАТА ЗА КРИМ, КОГАТО ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ

plevneliev-bgnes

Всяка криза днес е породена от някой, нарушил върховенството на правата и свободите, смята отиващият си президент

В последните дни на мандатна си Росен Плевнелиев даде интервю равносметка за свършеното през петте му години като президент в предаването „Неделя 150“ по БНР. В него Плевнелиев коментира интервюто на Румен Радев от петък, в което пред френска телевизия той отново призова да отмяна на евросанкциите срещу Русия, наложени й заради анексирането на Крим.

„Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим „де юре“ е украински,  но „де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен!“, каза Плевнелиев. „Над нас е върховенството на правото, ако искаме да има мир в Европа – правила трябва да има и те трябва да важат за всички. Има съд в Хага, към който ние имаме отношение и чието решение са валидни за нас. Съдът в Хага се произнесе по това, което се случи в Крим и той каза така: това е акт на въоръжена агресия на Русия към Украйна и незаконна окупация“, подчерта Плевнелиев. Той припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като „акт на въоръжена агресия“ и „незаконна окупация“.По думите му, ако един български държавен глава вярва във върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

Плевнелиев отхвърли и аргумента, че Радев  се е аргументирал с прагматичността и загубите, които търпи България. „Прагматичност – да, решения – да, реализъм – да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички! Именно за това няма как  да се съглася със ситуация, при която ние казваме: “Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир“, посочи президентът.

„Всяко едно решение, за да не бъде реалполитика, когато само интересите вървят напред, когато едни Велики сили се събират в Берлин, в Ялта и решават съдбата на малките, на слабите, не могат да им се противопоставят, от което тези в периферията жестоко страдат. Българският народ е минал през не знам колко национални драми, за да не се допусне това повече, а аз твърдя, че руският президент иска именно това – той искрено вярва, че колапсът на Съветския съюз е нещо лошо, той търси преразпределяне, възстановяване на сфери на влияние, аз вярвам в XXI век, в който всеки е важен. Правилата важат за всички и никой не може да си позволи окупирането на чужда територия, аз вярвам във върховенството на правото“, каза още Плевнелиев.

„Президентът Радев е все още избран, но не е встъпил в длъжност. Сега той все още може да бъде по-креативен и по-широко скроен, хубаво е, че говори както вътрешно, така и в международен аспект. Но също така трябва да е ясно, че след 22-ри всяка негова дума, всяка запетайка, всяка негова позиция автоматически става държавната позиция на България“, допълни настоящият ни държавен глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *