ПЛЕВНЕЛИЕВ И РАДЕВ СИ СТИСНАХА РЪЦЕТЕ НА СРЕЩА НА „ДОНДУКОВ” 2

radev-plevneliev-bgnes

Настоящият президент още вчера, след като гласува, покани своя бъдещ наследник на среща в президентството

Спечелилият битката кандидат пък удържа на думата, която даде на пресконференцията си в НДК, прие поканата и дойде в сградата на „Дондуков“ 2 в 14 часа. Плевнелиев увери вчера, че ще търси съдействието на наследника си на поста, за да не се допусне дестабилизиране на държавата заради оставката, която депозира премиерът Бойко Борисов след загубата на ГЕРБ на вота.

Очакванията бяха на срещата двамата да засегнат темата за назначаване на ново служебно правителство. Плевнелиев бе категоричен, че няма нагласата да съставя трети служебен кабинет в мандата си. Той заяви, че ще действа по конституция и ще връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на действащото Народно събрание. Радев заяви вчера, че отговорността за служебен кабинет е на действащия президент. Ако се стигне до необходимост от съставяне на служебен кабинет, той трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев.

Радев и Плевнелиев се ръкуваха за снимки и се оттеглиха без да направят изявления пред медиите. След срещата Румен Радев сподели с медиите част от нещата обсъдени при закрити врата. „Не сме обсъждали имена за служебно правителство с Плевнелиев на тази среща“, заяви след разговора ген. Радев. Той уточни, че все още е рано да се говори за имена в евентуалното служебно правителство, тъй като са минали едва няколко часа от депозирането на оставката от страна на премиера Бойко Борисов. Въпреки това той посочи, че назначаването на евентуален служебен кабинет ще стане след консултации между настоящия и бъдещия държавен глава.

„Имам уверението на Плевнелиев, че ще имаме консултации по този въпрос“, каза Радев и допълни, че въпросът за евентуален служебен кабинет зависи от това дали парламентарно представените партии ще направят опит да съставят правителство след връчване на проучвателен мандат от президента.

 

„Представете си, че някой от тях ще има волята или ще състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме“, призова Радев. Във вторник се очаква оставката на кабинета да бъде гласувана в пленарната зала. Има насрочено от миналата седмица извънредно заседание на Народното събрание от 14:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *