Пиячка, претъпкани барове и България – филм на Би Би Си (ВИДЕО)

bg„Пиячка, претъпкани барове и България” (Booze, Bar Crawls And Bulgaria). Така е озаглавен филм на Би Би Си за българският курорт Слънчев бряг, който се е превърнал в любима дестинация на хиляди обезумели и жадни за партита и веселие млади британци. Не се заблуждавайте от името, няма нищо топло и весело в Слънчев бряг, където стадата британски туристи ходят всяка година, за да губят съзнание в неприлично евтин алкохол и лесно достъпни наркотици, които са част от партитата без правила. Авторът на лентата, Стейси Дули, разкрива за последиците от тези опустошителни забавления „без правила“.

„Това не е ваканция, това по-скоро прилича на доброволно търсене на смъртта“, гласи един от изводите във филма.

Според описанието на сайта на Би Би Си съдържанието показва какво всъщност младите българи, работещи в курорта наистина мислят за британската култура на пиене и разкрива някои от най-опустошителните последици, когато нещата стигнат твърде далеч.

В последните години курортният комплекс се е наредил сред топ дестинациите за младите британски туристи. „Мястото измества курорти като Магалуф и Кавос, съответно на Майорка и Корфу“, описва британската репортерка.

Авторката на едночасовата лента показва колко лесно британските туристи могат да се сдобият с нелегални наркотици и поставя въпроса какви правят властите за това.

След излъчването на филма, започнаха и коментарите и анализите в британската преса. „Дейли Мейл” пише, че калориите на Слънчев бряг се набавят най-вече чрез алкохол, тъй като „легионите” от млади британски туристи просто не разполагат с време, за да ядат, тъй като са прекалено заети да излизат реки от алкохол в гърлата си.

Плажните барове продават литри спиртни напитки на скромни цени, а коктейлите се сервират в четири литрови кани, безплатни шотове с водка се раздават на входа, а състезанията по надпиване с шампанско са нещо нормално.

Барманите използват лак за коса, за да запалят коктейлите, а празнуващите прескачат от бар на бар в претъпкани микробусчета.

В една от най-бедните страни в Европа, Стейси посети части на Слънчев бряг, където не можеш да видиш туристи и прекарва време с представители на ромската общност, които са виновни за голяма част от престъпността в курорта.

Авторката съчувства на местния бизнес. За новоизлюпената туристическата индустрия в България, това е най-лошата възможна реклама.

Ето малка част от филма: В един хотел, група пияни британски тинейджъри избутват почиващите семейства настрана, за да си направят импровизирано парти в басейна.

Четирима млади представители на хотела трябва да отговарят за групата, но вместо това те са подстрекателите. Двама от тях започват бой помежду си и лицата им са облени в кръв. Друг  прави секс във водата. Четвъртият е пиян до припадък.

„Този филм отваря очите за реалността. Дули не е тесногръда и не раздава присъди, поради което картината, която тя представя, е още по-плашеща“, пише „Дейли Мейл“.

Едночасовата лента ще бъде излъчена по Би Би Си още два пъти до края на седмицата – в четвъртък и неделя.

Източник: fakti.bg

http://www.youtube.com/watch?v=acbzsSmkMUI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *