Пенсионерка дари 20 хиляди лева за строеж на храм

Зоя ВойноваПенсионерка дари 20 хиляди лева за изграждане на параклис в петричкото село Богородица. Зоя Войнова събирала парите в продължение на три години. Жената е направила храма по заръка на пророчицата Ванга. Зоя разказва, че когато била 12-годишна, видяла необичайно явление край старо оброчише на Св. Илия в село Богородица. Черен облак се извил на метър от нея и потънал в останките на разрушен храм. Това е Божи знак, казала пророчицата Ванга и й заръчала да построи дом на светеца.

Там, на борсата, колегите – кой с пет лева, кой с десет лева, кой продукция даваше, когато вече казах, че ще го строя храма и с Божия сила, с много силна воля, с упоритост от моя страна 20 хиляди лева дадох в продължение на три години. И ето го храма, каза пред БНТ Зоя войнова.

При строежа на параклиса били намерени останки от античен и средновековен живот, както и кръст с разпятието Христово от преди 1600 години.

Ако случайно дойдете тук, на това свято място край село Богородица, не забравяйте да си вземете късче от тази скала, за да ви пази, препоръчват местните.

Мястото край село Богородица те наричат българската Света гора, заради останките от 7 параклиса, сред които на „Св. Петка“, „Св. Спас“, „Свети Мина“, „Света Богородица“, „Св. Атанас“. Желанието на малкото останали жители сега е тук да идват повече хора, не само на поклонически туризъм, а и заради красивата гледка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *