ПЕНСИИТЕ ВСЕ ПАК БИЛИ ИЗЧИСЛЕНИ БЕЗ ГРЕШКА

pensioneri BGNES

След промените обаче около 4900 души остават без обещаното увеличение

Няма допусната грешка при изчисляване на пенсиите. Националният осигурителен институт е приложил точно действащия закон за пенсиите. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков на брифинг в Министерството на труда и социалната политика. 4900 пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли, съобщи още социалният министър.

От 2017 г. е в сила нов механизъм за преизчисляването им, заменил швейцарското правило. Новото в него е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило. Процентът от 2,4%, с който те се увеличават, е на база данни ръста на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за 2016 г. Този нов механизъм, приет през 2015 г., като част от пенсионната реформа, тази година за първи път беше приложен на практика. Целта е да се стимулира участието в пенсионната система и да се отчита осигурителния принос на лицата в по-голяма степен, подчерта министър Петков. С преизчисляването на пенсиите се определя нов размер на пенсиите към датата на отпускането на пенсията, продължи той. В масовия случай увеличението е с 2,4%, но има и малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение – именно това са тези 4900 пенсионери.

Това означава, че без реално увеличение остават хора, пенсионирани преди 2006 г., които през същата година са получили увеличение заради това, че пенсиите им са били много ниски, обясни Петков.

В бюджета на общественото осигуряване за догодина ще се заложи задължителна индексация на всички пенсии с 3.8 на сто, за да няма ощетени, посочи министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *