Пеевски се бори със зъби и нокти да остане в парламента

ПеевскиМаневрите около назначаването на депутата от ДПС и следователя Делян Пеевски за председател на ДАНС някак естествено доведоха и до юридическа каша. Ден след като близо 10 хиляди души излязоха на протест срещу светкавичното повишение на медийния магнат до председател на новосформираното разузнавателно-полицейско формирование ДАНС Пеевски декларира готовност да приеме ново решение на Народното събрание, с което да се отмени решението за избирането му на поста. И добави, че властта за него не е самоцел – затова все още не е подписал акта за встъпване в длъжност.

Оказва се обаче, че ситуацията далеч не е така проста. Прости са може би само мотивите за предложението – ако се наложи Пеевски да се откаже от поста, то поне да може да запази депутатския си имунитет. Тълкуването обаче, че неподписването на акта не го прави „пълноправен” председател на ДАНС, далеч не е вярно. Това е така, тъй като според чл. 7 и 8 от Закона за ДАНС председателят се счита за избран след гласуване на Народното събрание и след подписване на клетвения лист – полагане на клетвата, което се случи вчера сутринта набързо в парламента. Така Делян Пеевски зае длъжността председател на ДАНС.

Юристи, с които „Съдебни репортажи” разговаря, са категорични, че след избора му пълномощията на Пеевски като народен представител се прекратяват и той вече не може да съчетава и двете длъжности. С полагането на клетвата председателят на ДАНС встъпва в длъжност и депутатското му качество автоматично отпада, смятат някои от тях. Затова, ако Пеевски подаде оставка, не би могъл да се върне в парламента. Причината е, че според чл. 68 (2) от Конституцията единствено депутатите, избрани за министри, се връщат в Народното събрание след като изтече мандатът им. В случая обаче, коментира пред „Съдебни репортажи” авторитетният преподавател по право проф. Васил Мръчков, хипотезата не е такава, тъй като Пеевски е избран за председател на агенция и не може да се ползва от този текст в Конституцията, който е достатъчно изчерпателно разписан и не подлежи на тълкуване. Подобно е мнението и на конституционалист, с когото разговаряхме, който обясни, че по принцип акта за встъпване в длъжност има повече вътрешен, формален характер.

Освен това само няколко часа след като бе избран на поста новият председател на ДАНС проведе среща с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, като според официалното съобщение на пресцентъра на прокуратурата тя е била работна. На нея са набелязани основните насоки и приоритети в работата на прокуратурата, министерството и агенцията по противодействието на престъпността. На практика това означава, че Пеевски вече е започнал работа на новия си пост. Също така в понеделник бе насрочено и ново „работно съвещание, на което ще бъдат планирани организационни мерки по взаимодействие между трите институции, както и по разследването на конкретни досъдебни производства”, научаваме отново по информация на прокуратурата.

Проф. Мръчков подчертава, че все пак въпросът не е изрично уреден и биха могли да съществуват различни тълкувания. Това е така, защото народният представител има особени качества – депутатите не са нито в хипотезата на трудово правоотношение, нито на служебно правоотношение по смисъла на Закона за държавния служител. Според него, ако бъде отменено решението за назначаването на Пеевски като председател на ДАНС, това ще означава, че такова решение все едно не е вземано, все едно не е полагана и положената вече клетва.

Юристите се консолидираха около мнението, че от особено значение за изхода от ситуацията с неясния статут на оттеглящия се Пеевски ще е начинът, по който бъде формулирано евентуалното решение на парламента за освобождаване му от поста председател на ДАНС. Ако Народното събрание отмени първоначалното си решение за назначаването му – то той ще остане депутат. Ако новият председател на ДАНС подаде оставка или бъде освободен, това ще е признание, че назначение е имало, то е породило правни последици и Пеевски е загубил статута си на народен представител. Според конституционалиста, с когото разговаряхме, ново решение на парламента дори не е нужно, ако се приеме, че Пеевски не е встъпил в новата си длъжност. В този случай премиерът може направо да предложи нов кандидат за председател на ДАНС. Същата логика се прояви при скандала с бившия зам.-председател на Върховния административен съд и кандидат за конституционен съдия Венета Марковска. Припомняме, че по време на церемонията, на която новите конституционни съдии трябваше да положат клетва, президентът Плевнелиев напусна залата в знак на протест, осуети полагането на клетвата на Марковска и тя не встъпи в длъжност. Няколко месеца по-късно парламентът избра Гроздан Илиев на мястото на Марковска, но това се случи без се да отменя избора й, приемайки, че недовършената процедура не поражда последици. Тoгава юристи коментираха, че конфузното излизане на президента от клетвата, което не е в духа нито на Конституцията и закона, нито на държавния протокол, е могло да бъде спестено, ако Народното събрание беше отменило решението си за избор на Марковска – действие, което имаше право да направи преди тя да встъпи като конституционен съдия. Ако беще встъпила, Марковска вече щеше да се ползва от защитата на започналия й мандат като конституционен съдия. Сега обаче същата логика потвърждава тезата, че парламентът в скандала “Пеевски” вече не може да направи същото – да отмени решението си за избор на председател на ДАНС. Пеевски, избран от Народното събрание и положил клетва, а след това започнал фактическото упражняване на задълженията си, вече е встъпил в петгодишния си мандат на председател на ДАНС. Тоест решението на парламента вече е неотменяемо. Предсрочното освобождаване ще зависи от предпоставките в Закона за ДАНС и в случая доброволното оттегляне ще изисква оставка. При това положение обаче, смятат юристи, Пеевски вече не може да се върне като депутат.

В късния следобед днес от Министерски съвет съобщиха, че премиерът Пламен Орешарски приема „заявлението на господин Делян Пеевски да се оттегли от председател на ДАНС”, което било съгласувано с него и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС. Писмото на Пеевски е определено „като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация”. „Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС. Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации”, заявява Орешарски.

Във всички случаи днешното писмо на медийния магнат, депутат, следовател и шеф на ДАНС означа, че Делян Пеевски усилено търси пътища за връщането си в парламента, след категоричното недоволство от повишението му. Помагат му и всички онези, които упорито не споменават, че трябва да подаде оставка, а поддържат, че Народното събрание може да отмени решението си за избора му. Така целят да се заличат не само последиците на решението – все едно никога не го е имало, но и спомена, че още същия ден главният прокурор, оказва се сега – ненужно прибързано, го легитимира като встъпил в длъжност ръководител на ДАНС.

Източник: judicialreports.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *