Пеевски и Станишев не са се отказали да използват ДАНС

Пеевски и СтанишевДа си купиш ДАНС. Някои (например Красен Станчев) определиха поставянето на Делян Пеевски начело на ДАНС като държавен преврат.

Агенцията е най-мощната специална служба в България. Тя беше създадена по времето на кабинета Станишев, като от началото на 2008 г. в нея бяха слети Национална служба „Сигурност” (контраразузнаването), служба „Военна полиция” (военното контраразузнаване) и Агенция за финансово разузнаване. На служителите й бяха дадени и полицейски правомощия, с което дублираха дейности на структури в МВР. Реалното присъствие на някой като Алексей Петров,тясно свързан с организираната престъпност, за съветник на служителя на ДС Петко Сертов бързо произведе серия от скандали.

Те показаха, че ДАНС може да служи идеално като пропагандно оръжие на властта в борбата с корупцията, но на практика да не е нищо повече от хартиен тигър. Както всяка специална служба агенцията лесно може да бъде превърната в удобен лост за създаване на влияние и генериране на корупция, чрез поръчкови разработки.

Не случайно един час след скорострелното гласуване в Парламента, Пеевски е отишъл в ДАНС и е поискал досиетата на агентите под прикритие в големи фирми. Какво ли е научил и взел от тях?! С какво ли се е опитал да заслужи още повече благоразположението на Цветан Василев и Ахмед Доган?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *