ПАЦИЕНТИ ПОИСКАХА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРИ И СЛЕД СМЪРТ НА ПРАТНЬОР

In Vitro bgnes

Според тях не бива де се унищожават яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, предмет на асистирана репродукция

От Пациентски организации „Заедно с теб“ искат здравния министър да промени нормативната база, за да може вдовиците/вдовците да имат дете дори при смърт на партньора. „Очакваме юристите да предложат работещ алгоритъм за това кой би имал право да получи яйцеклетките, сперматозоидите или зиготите от Центровете за асистирана репродукция, както и да се защитят наследствените права на бъдещото дете.

Разрешаването на продължаване на процедурата по асистирана репродукция при смърт на единия партньор ще даде възможност на младия човек, преживял тази драма и живял в обич в двойката, да продължи рода. Това и е подкрепа за раждането на повече желани българчета, отбелязват от „Заедно с теб“.

Те предлагат на сформираната Работна група към Министерство на здравеопазването по сега действаща Наредба 28 да приеме тяхното предложение.  В момента Наредба 28 забранява раждането на дете при смърт на единия партньор, независимо от наличието на декларирано приживе желание, по отношение на сперматозоиди или зиготи, както и по отношение на овоцити или зиготи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *