ПАРТИИТЕ ЩЕ ВРЪЩАТ НАДПЛАТЕНИТЕ ИМ СУБСИДИИ

Goranov bgnes

Министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. Според разпореждането на прокуратурата Горанов трябва да започне действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми.

Това е резултатът от проверката на Върховната административна прокуратура, след като в „Шоуто на Слави“ бе изнесена информация, че реално вместо определените от закона 11 лева на глас, партиите са получили по повече от 13 и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, а главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

С оглед недопускане в бъдеще на подобни случаи и подобряване управлението на риска, ВАП е указала на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за предприемане на действия, в съответствие със законовите ѝ правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.

С Резолюция от 3 юни ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите, съобщават от пресслужбата на прокуратурата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *