ПАРЛАМЕНТЪТ ПРЕНЕБРЕГНА ВЕТОТО НА ПРЕЦЗИДЕНТА ВЪРХУ ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Plenarna zala prazni banki bgnes

Без промяна останаха текстовете, които предвиждат отпадане на втората инстанция при обжалването на оценките на въздействия на околната среда на големи инвестиционни проекти

Новото обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, стана факт заради наложено вето върху от тях от страна на президента Румен Радев. След дебат депутатите отхвърлиха ветото с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС. Общо гласуваха 218 народни представители, от които 138 гласа бяха „За”, против бяха 78 депутати, а двама се въздържаха.

На 8 август президентът Радев наложи вето на промените в закона, приет от депутатите в края на юли, с мотиви, че „за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане, а такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство“.

По време на дебатите Филип Попов от левицата заяви, че промените, предлагани от ГЕРБ са противопоказни за развитието и ефективността на системата на съдебната власт. „Искате да реформирате системата на съдебната власт, но това, което направихте с този закон, е остро противопоказно за развитието на ефективността й, защото руши принципа в правото“, заяви Попов. Така според него са нарушени принципите за достъп до правосъдие, защита на обществения интерес чрез съдебен контрол.

Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков изтъкна, че в законопроекта на ГЕРБ се предвижда облекчаване на процедурата за улесняване изграждането на инфраструктурните проекти от национално значение и в това число е предвидено едноинстанционно съдебно решение. „Срещу това скочиха НПО и екозащитници. Е, не може да няма втори лифт на Банско. Протестърите по Конституция нямат право на политическа дейност. Но ако искат – да направят партии, да влязат в парламента и не две или три, а 300 инстанции да направят и да спират лифтовете. В България сме правителствена, а не неправителствена демокрация“, категоричен бе Марков.

Председателят на Правна комисия Данаил Кирилов посочи, че от ГЕРБ уважават ветото на президента и са го анализирали подробно като са взети под внимание неговите аргументи.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че ако се приеме втори път Законът за околната среда, БСП ще го внесат го в Конституционния съд. „Не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност. Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв не е. Ето защо с колегите събираме подписи – юридическият спор и конституционността ще я реши този в България, който има тези правомощия“, посочи Нинова. Тя обясни, че БСП няма да подкрепи второто гласуване на закона и ще подкрепи ветото на президента. „Темата трябва да се раздели на две. Едното да сторим за правото с правни аргументи. Другото като политици да се опитаме да погледнем по-широко на принципите на морала, правовата държава и функционирането на държавността“, категорична бе Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *