ПАРЛАМЕНТЪТ ПОДКРЕПИ АНТИКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН ПРЕДЛОЖЕН ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

5819743

За законопроекта на МС гласуваха 133, против бяха 70 депутати и 9 се въздържаха
НС прие на първо четене Законопроекта за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности (Антикорупционния закон) на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

За законопроекта на БСП бяха 69, против 73 и 68 се въздържат, с което той бе отхвърлен. При представяне на становище и двата вносителя – Министерски съвет в лицето на правосъдния министър Цецка Цачева и БСП в лицето на Крум Зарков изтъкнаха, че основната цел на законопроектите им, е ефективна борба с корупцията.

По време на дебатите по антикорупционните закони Филип Попов от БСП заяви, че в българското законодателство няма правно понятие за корупция, а то е по-скоро политическо, а не правно понятие. „В нашия законопроект не сме дали дефиниция на корупция, но сме описали точни ясни кои престъпления ще се преследват от антикорупционния орган ясно и изчерпателно. Следва да отговорим кои са условията за възникване на корупцията и кой е отговорен. Липса на прозрачност при решенията на правителството е причина за корупция“, заяви Попов. Той допълни, че корупцията подкопава ефективността на държавата.

„Върнахте се на позицията на ДПС и затова той ще мине. Ние ще подкрепим законопроекта на МС. Останаха малко спорни моменти и се надявам между първо и второ четене да ги отстраним и тях. Нека да направим един добър закон“, призова Хамид Хамид от ДПС. „Това е една добра крачка към връщане към нормалността, колеги от ГЕРБ, но от вас се очаква да направите по-голямата крачка-да върнете България в европейския път, още малко остава-отстранете националистите от властта“, призова депутатът от ДПС.

Димитър Лазаров от ГЕРБ, пък посочи, че в мотивите на законопроекта на БСП пише, че директорът за подпомага от зам.-директори, които се избират от НС с квалифицирано мнозинство, а в законопроекта пише, че се избират с нормално мнозинство. Какви са средствата за този нов орган по разследването, отделно попита Лазаров.

Явор Нотев, ОП заяви, че работи шаблонът, че който не подкрепи и двата законопроекта или поне един от тях, е срещу антикорупцията. Той посочи, че в законопроекта на БСП се заявяват задачи с формули, които смущават, които той определи като противоречащи на конституцията принципи. Нотев отправи бележки и по двата проекта като заяви, че му се струва, че има риск от засягане на права, по незаконен и противоконституционен начин. „Ще подкрепим – законопроекта от МС – по силата на убеждението ни, че така или иначе трябва да се заяви воля с борба за корупцията“, каза още депутатът от ОП.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *