ПАРЛАМЕНТЪТ ОБСЪДИ ФИНАНСОВАТА ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Vladislav Goranov bgnes

Срок от 30 юни и до 30 ноември да се даде отчет в комисията по финанси как се харчат капиталовите разходи

По искане на БСП, депутатите ще дебатират парите на държавата. Основните въпроси към финансовия министър ще бъдат свързани с тегленето на нови заеми, въпреки че се събират повече приходи в бюджета. Финансовият министър от своя страна твърди, че няма опасност от спиране на еврофондовете и че България е далеч от навлизането в дългова спирала.

Очаквано, темата предизвика скандал. С решението, което беше взето единодушно, се дава срок от 30 юни и до 30 ноември да се даде отчет в комисията по финанси как се харчат капиталовите разходи от Закона за държавния бюджет за 2016 г. в размер на 2,5 млрд. лв. Според решението, предложено от депутатите от БСП Лява България Румен Гечев и Корнелия Нинова, Горанов ще предоставя информация за получателя на средствата, целта и условията на предоставянето им, както и инициираните и/или подкрепени от правителството инвестиционни проекти под формата на публично-частно партньорство с посочване на сектора на икономиката, условията и очакваните резултати.

Според Закона за държавния бюджет за тази година в капиталовите разходи влизат придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт за 2,27 млрд. лв. и капиталови трансфери за 243 260,8 лв. Проектът за решението беше подкрепено единодушно от 129 народни представители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *