ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ СЪБРА КВОРУМ И СЕ РАЗПУСНА

ns-plenarna-zala-bgnes

БСП и ДПС бяха в залата, но не се регистрираха

На три пъти депутатите се опитваха да съберат кворум. След няколко регистрации и половин час броене парламента се разпусна. В залата присъстваха депутати от БСП и ДПС, но те отказаха да се регистрират. При трите преброявания се регистрираха 103, 112 и 117 депутати. За да има кворум и да се гласуват закони, са необходими 121 народни представители.Така днешното заседание не събра кворум и парламентарния ден пропадна.

Голяма част от депутатите от ГЕРБ ги нямаше и вероятно двете партии нарочно ги бойкотираха, като не се регистрираха. „ГЕРБ провежда някакво мероприятие и затова народните им представители не са в залата“, обясни депутатът от ДПС Алиосман Имамов. По думите му идват предсрочни избори, защото управляващата коалиция се разпада. Имамов каза още, че ДПС обмислят вота на недоверие, предложен от БСП за външната политика, който беше провокиран от смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за шеф на ООН, и въпросът предстои за обсъждане, но неговото лично мнение е, че вотът ще намери подкрепа от страна на ДПС.

Депутатът от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов каза от своя страна, че той се е регистрирал днес. „В момента сме в предизборна кампания и няма да подкрепим вот на недоверие. Патриотичният фронт е трета управляваща сила и има амбицията да стане втора, а ДПС ще продължи да намалява“, каза още Каракачанов. Той обаче коментира и смяната на Бокова с Кристалина с въпрос: “ Кой ще носи отговорност, ако Георгиева се провали“.

В дневния ред на депутатите имаше две важни точки – два законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, както и Закона за бурките, който обаче така или иначе се предвиждаше да се гледа утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *