ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ЗА ЧЕЗ ЩЕ РАЗСЛЕДВА КОЙ ВСЪЩНОСТ СТОИ ЗАД СДЕЛКАТА

Komisiya ChEZ bgnes

Депутатите решиха ДАНС и ДАР да изискат информация и от чешките служби

Отговорите на три въпроса ще търси временната парламентарна комисия, която ще анализира продажбата на ЧЕЗ България, стана ясно на първото ѝ заседание. По предложение на Таско Ерменков (БСП) след едномесечния срок трябва да има отговор на въпросите кой купува активите на CEZ Group в България, как се финансира и как ще бъде върнат този заем.

В по-късен етап вероятно ще бъде изслушан и премиерът, обясни председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП). „Със сигурност след днешното заседание на комисията се уточнихме за няколко неща. Едното е да бъде направено искане към министър-председателя да даде отговор на въпросите как и по какъв начин се е взело решението българската държава да участва в тази сделка“, каза Бойчев.

Депутатите бяха категорични, че е важно да получат информация за хода на арбитражното дело, което води CEZ Group срещу страната ни. Бойчев предложи в следващото заседание да бъдат поканени представители на Министерството на финансите и разговорите да бъдат засекретени. При това положение в залата могат да бъдат поканени и представители на секретните служби, които да изяснят дали тази сделка представлява заплаха за националната сигурност.

Представители на разузнаването и ДАНС вече са докладвали пред депутатите информацията, с която разполагат по темата, на изслушване на 1 март. Родните служби пак ще докладват пред комисията. Вторият път      въпросите щели да са по-конкретни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *