ПАПА ФРАНЦИСК ВЕЧЕ Е В БЪЛГАРИЯ

Papa 1

Той бе посрещнат на летище софия от премиерът Бойко Борисов

Апостолическото му пътуване в България ще мине под мотото – „Мир на земята“ – по заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали, който прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес.

У нас главата на Римокатолическата църква ще посети София и Раковски. Папа Франциск беше посрещнат официално на летище „София“ от премиера Бойко Борисов, а след това ще се срещне и с държавния глава Румен Радев. Папата ще има среща и с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.

Точно в 13.00 часа българско време папа Франциск ще произнесе на пл. „Свети Александър Невски“ неделната молитва „Царице небесна“. Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата.

Второто основно събитие папа Франциск, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. „Княз Александър Първи“. Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“, след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. „Независимост“ в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца – техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *