ОЩЕ 876 МИЛИОНА ЛЕВА ПОЛУЧАВА МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА ЗА ОХРАНА НА ГРАНИЦАТА

MO BGNES

Правителството отпуска други 26 милиона лева за изтребителите МиГ-29

В изпълнение на проект „Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционен натиск по външните граници“ между МВР и Министерството на отбраната е сключено Партньорско споразумение, с което определените финансови средства за Министерство на отбраната, за периода от 01.10.2016 г. до 30.09.2017 г., се осигуряват по определена схема и са в размер на 6 055 000 лв.

Поради удължаване срока за изпълнение на задачата по охрана на държавната граница до 30.09.2018 г., между МВР и Министерство на отбраната е сключен Анекс към Партньорското споразумение, с който Министерство на отбраната, чрез оправомощените командири на военни формирования, отговарят за командироването на до 430 военнослужещи за установения срок. Това се казва в писмен отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за охраната на българската граница от военнослужещи, предаде БГНЕС.

През месец октомври 2018 г., след приключване изпълнението на Проект HOME/2016/ISFB/AG/EMAS/0035 и обобщаване на извършените разходи, ще се изготви искане до Министерство на финансите за осигуряване на допълнителни средства по бюджета на Министерство на отбраната, представляващи разликата между осигурените средства по Проекта и извършените разходи, заявява още Каракачанов.

Министрите от кабинета „Борисов-3“ одобриха допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, съобщиха от МС.

Със сключването на договорите се създават необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет на страната ни. Българската военна авиация ще може да прилага механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Припомняме, на 21 март от РСК МиГ и българското военно министерство подписаха рамково споразумение за поддръжка и ремонт на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета МиГ-29. То е с 4-годишен срок на действие, уточниха от ведомството на Красимир Каракачанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *