ОЧАКВАНО СЪДИИ ПОСОЧИХА ГЕОРГИ ЧОЛАКОВ ЗА СЛЕДВАЩ ШЕФ НА ВАС

vas_bgnes

Чуха се обвинения, че гласуването представлява дописване на закона, а съдиите трябвало само да изразят становище за професионалните качества на кандидатите

Очаквано съдия Георги Чолаков бе номиниран от Пленума на Върховния административен съд (ВАС) за следващ председател на съда. Кандидатурата на Чолаков беше издигнатата от настоящия председател на съда Георги Колев. На пленума обаче присъстваха едва около 2/3 от съдиите – от запълнените 86 щатни бройки в залата присъстваха едва 61 магистрати. Георги Чолаков получи 48 гласа, а предложената от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Янкулова – 13.

Според някои от съдиите, както и според кандидата с по-малка подкрепа, гласуването представлява дописване на закона, защото Законът за съдебната власт казва общото събрание да изрази становище за професионалните качества на кандидатите, а не да избира с гласуване един кандидат. За наличието на професионални и нравствени качества и у двамата са гласували всички присъстващи 61 съдии. На последвалото предложение да се гласува и за подкрепа на един кандидат са се се изказали против деседина съдии. Според сегашния председател на съда Георги Колев и предпочетения Георги Чолаков това не е нарушение и е в правомощията на общото събрание. Общото събрание преди време, когато издигна Чолаков, прие и правила, че трябва и с гласуване явно и поименно да се подкрепи един кандидат, но такова изискване в закона няма, обясниха съдии, според които приетите вътрешни правила са дописване на закона.

Отсъствието на не малка част от съдиите не е изненада, коментира „Правен свят“. Такова опасение изразиха някои членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) при гласуването на хронограмата за избор на председател на ВАС. Комисията за атестирането и конкурсите беше предложила това да стане на 21 септември, но шефът на ВАС Георги Колев поиска по-ранна дата, а именно 11 септември. Тогава се изразиха опасения, че изслушването на кандидатите от Пленума на съда ще бъде във време, в което все още ще има хора в отпуск.

Това не е първото очаквано развитие по случая с номинацията на нов председател на ВАС. Първоначално името на Чолаков се появи като вероятен наследник на Георги Колев много преди той да бъде номиниран. Няколко месеца преди да бъде излъчен за кандидат той е „презентиран“ като най-подходящия за поста. За него се знае, че е семеен приятел на Колев. За кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Соня Янкулова е съдия от кариерата, в правителствата на Сакскобугготски и Станишев е била зам.-министър на отбраната, а впоследствие и зам.-министър на вътрешните работи през последната година на тройната коалиция. След това се връща във ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *