ОТ 17 ДЕКЕМВРИ ЩЕ КУПУВАМЕ ЕЛЕКТРОННИ ВИНЕТКИ

Vinetki internet

Спират колата на границата, ако не е платена винетна такса

От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка, съобщава АПИ. В същото време всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна. В момента за целта се разработват сайт и мобилно приложение.

Електронният портал ще може да издържа 10 хил. едновременни посещения, което според предварителните анализи ще бъде достатъчно да поеме първоначалният наплив от потребители, обяви пред телевизия „Блумбърг“ тази сутрин Антон Антонов, директор на „Националното тол управление“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Той обясни, че шофьорите, които имат стикер винетка, валидна и през 2019 г., ще могат да я преобразуват (конвертират). Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се извършва през сайта bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава директно към системата. Потребителите ще трябва да въведат регистрационен номер и валидност на хартиената винетка.

Цените на електронните винетки остават същите, за всичките видове винетки. От първи януари ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена се предлага да бъде 10 лв. Тя е предназначена за хората, които по-рядко пътуват. За тежкотоварните автомобили винетките ще бъдат валидни до 15-ти август. От 16-ти август автомобилите над 3,5 т. ще трябва да заплащат тол такса. Улеснение за потребителите е, че няма да има нужда да носят бележка или разписка за купена винетка, отпада и лепенето на хартиен стикер.

„Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и предстои да бъдат инсталирани. Ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите“, обяви още Антонов. Плащанията през терминалите ще се извършва чрез дебитна, кредитна карта или чрез карта за гориво. Друг вариант за плащане на пътни такси ще бъде на гише в търговските обекти. Банковите плащания също ще бъдат възможни. Важно е шофьорите да знаят, че както при други банкови плащания, така и в случай на закупуване на винетка, трябват един или два дни, за да бъде отразено плащането в системата. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

Шофьорите, които не са платили винетна такса за автомобила си, няма да могат да напускат страната с него. Колата няма да може да мине и технически преглед.  Промените в Закона за движение по пътищата са внесени от депутати от ГЕРБ. Новите разпоредби ще започнат да действат още от 2019 г., обясни народният представител Станислав Иванов по Дарик. Целта е да се увеличи контролът на събирането на пътните такси, обясни той. По думите му ще има доста сериозни промени в Агенция „Митници“, Гранична полиция, КАТ, АПИ, за да се събират таксите от длъжниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *