От ревност: Ромът Златко заклал 17 г. по-възрастната си любовница

ЗлаткоТя ми беше първата жена в живота. Следеше ме от малък и ме чакаше да порасна. Покрай нея разбрах какво е голяма любов. На първата ни среща ми подари букет синчец. Засмя се и каза, че ме обича. Така започнахме.

Това разказа в съдебната зала 27-годишният Златко Костов от карловското с. Розино. На 27 октомври м.г. той закла 17 г. по-възрастната си любовница Златка Дурчева от същото село.

Съдът му даде 12 г. затвор и го задължи да плати по 60 000 лв. кръвнина на съпруга на Златка и на двете  деца. Младежът се отърва с по-леко наказание заради чистото си

съдебно минало и признатата вина, а процесът мина по съкратена процедура без разпит на свидетели. Така присъдата му бе намалена с 1/3.

Прокурор Дилян Пинчев поиска минималното наказание, предвидено за умишлено убийство, което е 15 г. Роднините на жертвата пък настояха за доживотен затвор и общо 300 000 лева обезщетение.

“Съжалявам, чувствам се много виновен като си помисля какво сторих на най-любимия си човек“, готов бе да се разплаче Златко. 2 г. и 6 месеца продължила забранената любов между младия ром и по-възрастната българка, завършила с жестока смърт от дива ревност.

Златка е семейна с две големи деца, а възлюбеният  – ерген, който се грижел за болната си майка в Розино. Срещали се всяка седмица по два-три пъти. Били щастливи, огромната разлика в годините нямала никакво значение за двамата.

Стрелите на амур ги пронизали още на първата им среща. “Бях много влюбен. Даде ми

пари да си помогна при покупката на кола. Снабди ме с телефон и СИМ карта и винаги тя ме търсеше. Но аз не ходех с нея за пари, а просто я обичах много. В един момент от връзката ни  казах, че мъжът  й ще ни заколи, ако разбере какви ги вършим”, разказваше интимни подробности пред съпруга и децата на Златка убиецът. Те слушаха с наведени глави. Златко обаче продължи да разкрива детайли от съвместната дружба с възрастната си приятелка.

“Златка ме накара да си продам двете кончета, за да си купя кола. Послушах я и си взех лада. С нея я вземах винаги от ул. “Боримечката”, където по-късно я убих. Оттам поемахме към различни места и се отдавахме на ласки. Тя ми даваше дух за живот и ми обещаваше щастливи дни. Искаше да избягаме в Англия при нейна роднина и там да останем да работим”, редеше ромът.

В един момент обаче жената му заявила, че връзката им няма бъдеще и започнала да го отбягва. Той първоначално не приел думите  сериозно и продължил да я търси. Златка била категорична, че иска да сложи край на забранената любов с младежа. Това станало през лятото на миналата година. Костов не искал да приеме този факт и много се разстроил. Започнал да си мисли, че го изоставя заради друг любовник. Но въпреки това не се отказвал от нея.

На 27 октомври м.г. Златка посетила заведение в Розино с друга приятелка. По същото време там бил и Златко. Любимата изобщо не му обърнала внимание, кръвта му закипяла. След като се прибрала вкъщи, той започнал да  звъни настоятелно. Първоначално тя не отговаряла. В един момент вдигнала слушалката и отново му обяснила, че е твърдо решена да сложи край на връзката помежду им.

Казала, че трябва да затваря телефона, защото всеки момент съпругът  щял да се прибере от работа. Златко обезумял. Той разказа в съда, че е имал намерение да се ожени за племенницата си Николинка. Златка обаче спретнала интрига между тях.

“Обади се да  каже, че била бременна от мен. Николинка се отдръпна.

Намерих си друго момиче от с. Огняново с коса, дълга 1,30 м. Но Златка ме заплаши, че ако се оженя, ще разкрие всичко на мъжа си и той ще ни убие”, връщаше лентата подсъдимият.

Преди да му затвори телефона, той успял да я убеди да излезе навън, за да  каже последните си думи преди окончателната разлъка. После изтичал довкъщи, облякъл черно яке, надянал ръкавици и грабнал кухненски нож. Отишъл на ул. “Боримечката”, където Златка вече го чакала. Била непреклонна. Тогава възлюбеният започнал да  нанася удари с нож в гърба. Някои били толкова силни, че пронизали цялото  тяло, сочат експертизите.

Жената издъхнала на място, тъй като любимият  натискал лицето към земята и тя се задушила. Тялото било открито на сутринта от съседи. За една нощ криминалистите разкрили жестокото убийство, а извършителят ги завел на мястото, където скрил вещите на убитата и ножа, с който я наръгал.

“Ако вдигнем завесата на това театрално представление, ще видим една дългогодишна

връзка с емоционални преживявания, в която водеща фигура е била тази жена. Не може да се очаква друга реакция от човек, който е възприел особено болезнено своето елиминиране”, изтъкна защитата на Златко адвокат Димитър Будаков.

Според него Златка го е ограмотявала и поучавала в тънкостите на мъжките преживявавания. “И изведнъж директно му казва, че вече е нежелан. Нещо, което той не е могъл да превъзмогне. Знаем какво предвижда законът, но трябва да се отчитат и бурните чувства, бушували в неговата душа.

У Златко са заговорили демоничното и примитивизмът, все пак той е необразован, завършил е VI клас”, каза адвокатът. След жестокото убийство емоцията продължила да го държи. В затвора той направил опит да си сложи край на живота, като се нагълтал с 20 хапчета. “И сега се чувствам много зле, не мога да я забравя”, нареждаше той.

Съпругът на убитата – Иван Дурчев толкова бе сащисан от чутото, че не успя да изрече нито дума в съда. Минути преди това снаха му Иванка Димитрова в качеството си на свидетел обясни пред магистратите, че той и Златка са били задружно семейство. “Много се разбираха с бате Иван, а след убийството  животът му се промени”, каза тя. Синът на Златка – Радостин, също замълча. “Загубих най-скъпия си човек, искам доживотен затвор”, разплака се дъщерята на Златка – Анелия.

Прокурорът мотивира искането си за минимално наказание от 15 г. затвор, предвидено за умишлено убийство, тъй като до момента Златко не е имал противообществени прояви и е млад човек. Той счете, че гражданските искове от по 100 000 лв. за тримата роднини са завишени.

Съдът постанови 18 г., но с приспадането на 1/3 Златко ще лежи реално 12 г. Решението подлежи на обжалване.

Източник: 24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *