От днес влиза в сила по-евтиният роуминг в рамките на ЕС

РоумингОт днес, 1-и юли 2013 година, в сила влиза регламентът на ЕС за роуминга, който ще доведе до понижаване на цените му, припомнят от Европейската комисия. Промените означават с 36% по-ниски цени за изтегляне на данни онлайн спрямо 2012 година.

Проверката на имейл, изтегляне на карти за GPS или използването на социалните мрежи обаче ще бъде с 91% по-евтино спрямо 2007 година. За периода от 2007 – 2013 година пазарът на роуминг на данни се е разширил с 630%.

Новите пределни цени, които влизат в сила от 1 юли 2013 г., са:

– изтегляне на данни или сърфиране в интернет – 45 цента/мегабайт (MB) (заплаща се на използван килобайт) + ДДС;

– изходящи обаждания – 24 цента/минута + ДДС, което означава намаление със 17% спрямо 2012 година;

– входящи обаждания – 7 цента/минута + ДДС,  или намаление с 12,5% спрямо 2012 година;

– изпращане на текстови съобщения – 8 цента/минута + ДДС, което е намаление с 11% спрямо 2012 година.

От 2007 година насам ЕС направи няколко стъпки за намаляване на роуминга в рамките на общността. Всяка година влизат в сила нови, по-ниски пределни цени на услугата, като крайната цел е премахването на тази такса изцяло.

„ЕС трябва да се грижи за потребностите на хората. Най-новото намаляване на цените ви спестява пари за лятото и е важна стъпка към премахването на тези такси за роуминг веднъж завинаги. Това е от полза както за потребителите, така и за компаниите, тъй като освобождава пазара от пречки и стимулира пазарния растеж“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Операторите могат да предлагат по-ниски цени, като някои от тях вече започнаха да премахват таксите за роуминг за гласови услуги и SMS или да предлагат райони без роуминг в някои части на Европа.

Източник: investor.bg

Един коментар по “От днес влиза в сила по-евтиният роуминг в рамките на ЕС

  1. Като падат цените, ще започнат да напдиписват(не че до сега някой компании не го правиха и то в грандиозни размери). Кой ще им каже нещо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *