ОТ ГЕРБ ПРЕДЛАГАТ И БЕНЕФИЦИЕНТИТЕ ПО ЕВРОПРОЕКТИ ДА ПЛАЩАТ ФИНАНСОВИТЕ КОРЕКЦИИ

NS Plenarna zala bgnes

Изменението ще засегне основно общини, които допускат нарушения при изпълнението на големи инфраструктурни обекти

Трима депутати от ГЕРБ – Ивелина Василева, Менда Стоянова и Диана Йорданова предлагат изменения на Закона за управление на европейските средства, с които се предвижда занапред бенефициентите по европроекти, по които има наложени финансови корекции заради нарушения, да поемат своя дял от санкциите, предаде репортер на БГНЕС. Изменението ще засегне основно общини, които допускат нарушения при изпълнението на големи инфраструктурни обекти по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”.

Година и половина след влизането в сила на изцяло новия Закон за управление на еврофондовете, изготвен от екипа на ресорния вицепремиер Томислав Дончев, депутати от ГЕРБ са установили нуждата от прецизиране на текстове и отстраняване на риска от разнопосочен подход в отделни процеси при управлението на евросредствата.

Василева, Стоянова и Йорданова предлагат въвеждането на унифициран подход, при който правилата, по които се управляват парите от Европейския съюз, да бъдат приложими и към втория компонент от публичния ресурс – националното съфинансиране. “По този начин се елиминира вероятността да бъде изкривен принципа при извършване на финансови корекции, а именно да се възстанови вредата от извършеното нарушение без това да има санкционен характер за бенефициента, какъвто би бил налице, ако е извършена финансова корекция върху собствените средства, осигурени от бенефициента при изпълнението на проекта”, гласят мотивите на вносителите. С предлаганите изменения се прецизира финансовото управление и контрол на европарите, като се гарантира по-добра финансова дисциплина и максимална защита на публичния принос, смятат вносителите.

Предлагат се още две изменения на Закона за управление на европейските средства, които се отнасят до възможността на управляващите органи сами да определят срока, в който бенефициентите трябва да предоставят съответните доказателства при предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Сега този срок е фиксиран на десет дни, които са недостатъчни за осигуряването на необходимите документи от бенефициента. А това води до случаи на отказ за финансиране с евросредства. Друго от направените предложения за изменения на нормативната уредба е свързано с определянето на отделен размер на съдебна такса при оспорването на решение за прекратяването на производството по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на етап административно съответствие и допустимост. Практиката е показала, че сега съдилищата определят прекалено висока съдебна такса при оспорването на този тип решения.

Според депутатите от ГЕРБ, промените в Закона за управление на средствата от ЕС ще доведат до оптимизиране на системата за управление на еврофондовете, като повишат нейната ефективност и ефикасност като цяло.

БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *