ОТЧИТАТ РЕКОРДЕН СПАД В БЕЗРАБОТИЦАТА ДО 6.3%

hora-bgnes

Синдикатите алармират, че в областите с висока безработица драстично нараства броят на наетите на минимална работна заплата

През второто тримесечие на годината коефициентът на заетост у нас според министерството на икономиката е 71,1%, а броят на заетите достига почти 3,2 милиона души. Страната ни е в топ 5 по икономически растеж в страните от ЕС. Освен това България е в топ 3 на страните членки на ЕС с най-ниска задлъжнялост и се нарежда по този параграф веднага след Естония и Люксембург.

Икономическото ведомство отчита, че коефициентът на безработица е спаднал до 6,3% през второто тримесечие на 2017 година. Малко над 200 000 са безработните. Очакванията на екипа на МИ е броят на безработните до края на годината да намалее още. Догодина нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 на сто. Предвижда се инфлацията в края на следващата година да достигне 1,6 на сто. Ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 процента.

Междувременно КНСБ алармира, че в някои области драстично нараства броят на наетите на минимална работна заплата и те представляват близо една трета от всички наети за областта. Във Видин те са 30,8%, Силистра – 34,3%, Кюстендил – 28,5%, Монтана – 28,6%.

Като се има предвид, че това са области с безработица значително над средната за страната, това означава, че в повечето случаи един работещ на минимална заплата издържа всички останали членове на домакинството. Според КНСБ това е знак за продължаващо нарастване на работещите бедни, които през 2016 г. са достигнали до 11,6 процента при 7,4 на сто през 2012 г.

КНСБ няма да спре да иска през механизъм минималната заплата да бъде поне 50% от средната работна заплата за страната, каза президентът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *