ОТЛОЖИХА ГЛАСУВАНЕТО НА ОСТАВКИТЕ, РАДЕВ НЕ Е ПОДПИСАЛ УКАЗА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА МЛАДЕН МАРИНОВ КАТО ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР

Greda bgnes

От Президентството съобщиха, че предложението е постъпило вчера и днес ще бъде разгледано, но Румен Радев замина за Рига

В деня на гласуването в парламента на оставките на трима министри се оказа, че депутатите не могат да одобрят рокадите в кабинета. Причината – единият от новите кандидат-министри не е освободен от поста си с указ от президента.

В началото на днешното заседание председателят на парламента Цвета Караянчева информира, че все още не е постъпил указ от държавния глава за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР. Той е номиниран за вътрешен министър. Заради липсата на реакция от президента не може да се гласуват оставките и съответно новия състав на правителството.

Затова точката отпадна от дневния ред. Караянчева все пак успокои, че ако в рамките на днешния ден указът на Радев дойде в НС, смяната на министрите ще се гледа.

От администрацията на държавния глава съобщиха, че предложението за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов е постъпило вчера и днес ще бъде разгледано.  Тъй като Радев е на посещение в Рига на 13 и 14 септември, вероятно указът ще бъде подписан най-рано на 15 септември. Срок за издаването на указ за освобождаване на главния секретар няма. Обикновено при подобни назначения тече съгласувателна процедура между правителството и президентската администрация, но за конкретния случай не е ясно дали е имало такава.

Радев е на срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“, която обединява 14 президенти на държави-членки на ЕС – Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция. Българският президент има изказвания в рамките на форума и двустранни срещи с федералния президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, с президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос, с президента на Италианската република Серджо Матарела и с президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза.

Случаят идва само ден, след като стана ясно, че тази година за първи път президентът няма да присъства на Общото събрание на ООН. По традиция на тези форуми страната се представлява от държавния глава. Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев досега са участвали във форума всяка година. В сряда обаче правителството взе решение премиерът лично да оглави българската делегация Ню Йорк.  „Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция“, коментираха в сряда лаконично от президентската институция по повод този случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *