ОТЛАГАТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВАТА ФОРМУЛА ЗА ПЕНСИИТЕ ЗА 2023 ГОДИНА

pensioneri BGNES

До тогава новите пенсионери ще избират по кой от двата начина да се изчислява пенсията им

До 1 януари 2023 г. хората, които се пенсионират ще могат да избират по коя формула (новата или старата) да се изчислява пенсията им. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени днес в Народното събрание от депутати от ГЕРБ, предаде БТА.

Освен трите години, които отпаднаха от началото на тази година от новата формула, в старата ще влизат и трите най-добри години преди 1997 година. Тяхното отпадане с начална дата 1 януари 2019 година беше заложено още през 2015 година при пенсионната реформа.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или им е отпусната пенсия след 31 декември 2018 година, ще имат шестмесечен срок да поискат еднократно преизчисление.

След 1 януари 2023 година ще се пресмята само осигурителният доход, натрупан след 1 януари 2000 година.

„Безспорно тази промяна облекчава значително процеса по отпускане на пенсиите както за лицата, които няма да е необходимо да се снабдяват с удостоверения за осигурителен доход, така и за осигурителната институция, която ще използва наличната информация за осигурителния доход на лицата в Регистъра на осигурените лица. Това от своя страна ограничава значително и възможностите за злоупотреби, за които в последните години неведнъж сме били информирани“, пише в мотивите на законопроекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *