Откриха първия небостъргач на мястото на кулите Близнаци (ВИДЕО)

НебостъргачОфициално пуснаха в експлоатация първият небостъргач на мястото на разрушените на 11 септември 2001 г. кули Близнаци – един от символите на Ню Йорк. Височината му е 298 метра. Разгънатата застроена площ на 72-етажната сграда е 214 000 кв.м., предават от fakti.bg.

Строителството на небостъргача започна в началото на януари 2008 г. по проект на японския архитект – Фумихико Маки. Компанията Silverstein Properties е инвестирала 1.67 млрд. USD. Над 60% от офис площите в сградата към днешна дата са отдадени под наем на две държавни компании.

Четвърта сграда на Световния търговски център е една от седемте, които включва комплексът, разположен на площ от 6.5 хектара. По време на терористичните атаки, освен кулите Близнаци напълно разрушена беше и сграда 7 World Trade Center, а останалите силно повредени и в последствие съборени.

Проектът на Световния Търговски Център включва строителството на шест небостъргача, музей, мемориален комплекс (открит септември 2011 г.) и спирка на метрото. Сградата 7 World Trade Center беше готова през 2007 г., но тя е извън границите на Ground Zero.

Доминантата на комплекса ще бъде небостъргачът б One World Trade Center с височина 541 метра, което символизира годината на приемане на Декларацията за независимост на САЩ. Официалното му откриване ще бъде през 2014 г. Плановете са най-късно до 2020 г. всички сгради в комплекса да бъдат пуснати в експлоатация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *